26-10-2018

Uit recent onderzoek blijkt dat 72% van de gastgezinnen met au pairs de regels in verband met tewerkstelling aan hun laars lapt. Een au pair is een jongere die bij een gastgezin gaat inwonen en in ruil voor licht huishoudelijk werk zijn/haar talenkennis en culturele kennis van het gastland vergroot. Au pairs mogen dus wel licht huishoudelijk werk doen, maar dit is zeer beperkt, tot maximum 20 uur per week. Uit getuigenissen van au pairs en onderzoek van de Vlaamse Arbeidsinspectie blijkt dat bijna 3/4de van de gastgezinnen zich hier niet aan houdt. Recent heeft de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) en het Rekenhof enkele aanbevelingen gedaan om misbruik van au pairs te vermijden. Ik stelde aan de bevoegde minister de vraag wat zijn visie op deze aanbevelingen is en hoe misbruiken tegengegaan kunnen worden.

De SERV beveelt aan dat au pairs ook een arbeidscontract gebruiken en bemiddeling te voorzien voor de plaatsing van een au pair. Dit zorgt ervoor dat de wetgever au pairs voortaan als werknemers kan beschouwen en tewerkstelling het hoofddoel van hun verblijf zou worden in plaats van sociaal-culturele integratie. Het moet mogelijk zijn om een statuut van au pair uit te werken buiten het kader van een arbeidsovereenkomst, aldus de minister. Ook zonder dit statuut is het al mogelijk om bestaande misbruiken aan te pakken door controles.

Naar mijn mening moeten wij de visie blijven verdedigen dat tewerkstelling zeker niet het hoofddoel is. De SERV stelt dat wij erover moeten waken dat het huidig maximaal aantal uren, 20 uur per week, niet overschreden wordt. Daarover mag er geen misverstand bestaan. Ik stel bovendien vast dat sommige regio's blijkbaar allerminst geïnteresseerd zijn of zich erachter verschuilen dat het hun bevoegdheid niet is. Het probleem blijft echter wel heel groot, aangezien 72 % van de gastgezinnen de regels aan hun laars lapt en au pairs gebruiken als nanny's, als goedkope dienstbode of als huispersoneel. Dat is niet de bedoeling. 

Lees hier mijn vraag en het antwoord van de minister.