25-02-2021- Mensen met een beperking moeten erg lang wachten op hun tegemoetkoming of de erkenning van hun handicap. Voor de goedkeuring of herziening van hun dossier, moeten ze aankloppen bij DG HAN. De wachttijden bij de overheidsdienst waren aan het begin van dit jaar al lang en zullen naar verwachting nog langer worden. Het is onaanvaardbaar dat deze mensen maanden moeten wachten op hun tegemoetkoming of erkenning want zo komen ze in de problemen. Ik drong er bij minister Lalieux op aan om daadkrachtig op te treden.

 Het was de Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap (NHRPH) die aan de alarmbel trok over de lange wachttijden bij DG HAN. De lange wachttijden zijn niet nieuw maar zullen de komende maanden nog aangroeien. De nieuwe maatregelen die in januari 2021 ingingen zoals de verlaging van de minimumleeftijd voor de inkomensvervangende tegemoetkoming en integratietegemoetkoming, de afschaffing van de ‘prijs van de liefde’ en de hervorming van de ‘prijs van de arbeid’, zorgen ervoor dat heel wat dossiers moeten worden herzien.

Uit cijfers die ik bij de minister opvroeg blijkt dat in 2020 de gemiddelde behandelingstermijn van aanvragen 4,8 maanden is. 13,1% van alle aanvragen werden niet binnen de wettelijke termijn van 6 maanden afgerond. Op 31 januari 2021 stonden er 3.189 personen op de wachttlijst voor een uitkering.

Mensen op de wachtlijst wachten niet alleen op de goedkeuring of herziening van hun tegemoetkoming maar vaak ook op een erkenning zodat ze hiermee afgeleide voordelen zoals een sociaal tarief voor water, gas- en elektriciteit kunnen ontvangen. Het is in het belang van al deze mensen dat de dossiers zo snel mogelijk behandeld worden. 

De minister erkende het probleem bij DG HAN maar wees erop dat ze al heel wat initiatieven heeft genomen om dit te verbeteren. Ze zet volop in op de modernisering van haar administratie en werkt aan een nieuw actieplan. Ze wees er echter op dat er tijd nodig is om deze aanpassingen te laten doorwerken. Ik ben blij dat de minister de koe bij de horens vat en zal de situatie zeker blijven opvolgen.

Lees hier de volledige vraag en het antwoord van de minister (p. 11-12).