Ik trok op missie naar Kigali, de hoofdstad van Rwanda. Daar kwamen van over heel de wereld parlementsleden samen. In de vergaderingen werd een belangrijke resolutie aangenomen waaraan ik heb meegeschreven. De tekst zorgt voor meer aandacht voor de slachtoffers van mensenhandel. De resolutie roept alle staten en parlementen op om mensenhandel, mensensmokkel en moderne slavernij een halt toe te roepen en slachtoffers meer te gaan ondersteunen. Ook ons land heeft nog een hele weg af te gaan in de strijd tegen mensenhandel en illegale tewerkstelling. Dat bleek recent nog op de werf van chemiebedrijf Borealis.

Nahima Lanjri: “In deze resolutie is er veel aandacht geschonken aan vrouwen en kinderen die wereldwijd het slachtoffer zijn van mensenhandel. Het is ook duidelijk dat oorlog, migratie en mensenhandel sterk verbonden zijn met elkaar en dat jonge vrouwen hier vaak het ergst onder te leiden hebben.”

Ook in ons land is er sprake van een stijging in mensenhandel en moderne slavernij. Zo worden er steeds meer Vietnamese nagelsalons geopend waar minderjarigen elke dag moeten werken voor een hongerloon. Ook de prostitutie in ons land kent vele slachtoffers van mensenhandel, waarvan het overgrote deel vrouwen en meisjes zijn. Hierbij profiteren criminele organisaties van jonge vrouwen die vluchten en op zoek zijn naar veiligheid en geborgenheid.

Nahima Lanjri: “Mensen op de vlucht geven vaak hun laatste spaarcenten af in de hoop op een beter leven. Daarom ben ik tevreden dat het besef aan het groeien is dat de focus bij mensenhandel ook op de slachtoffers zelf moet liggen. De resolutie roept daarbij op om proactief informatie te delen, zodat er minder mensen nog in de val trappen van mensenhandelaars en mensensmokkelaars. Het is voor mij een belangrijk punt dat de focus nu meer ligt op het ondersteunen en beschermen van slachtoffers.  

Het eenzijdige beeld dat vaak geschetst wordt rond migratie doet daar uiteraard ook geen goed aan. Er zijn namelijk ook positieve redenen waarbij mensen migreren, zoals studie- of arbeidsmigratie. Legale manieren van migratie, met extra aandacht voor de behoeften van vrouwen en kinderen, dienen versterkt te worden om misbruik en handel van migranten tegen te gaan.