De internationale dag van personen met een handicap herinnert ons eraan dat personen met een handicap integraal deel uitmaken van de maatschappij. Zo hoort het ook: een inclusieve samenleving is een samenleving die zorgt dat iedereen, dus ook personen met een handicap  moeten volop kunnen participeren in onze maatschappij. Ik heb op deze bijzondere dag dan ook goed nieuws voor personen met een handicap. De prijs van de liefde wordt afgeschaft!

Personen met een handicap worden niet langer afgestraft wanneer ze kiezen voor de liefde! Vanaf 1 januari 2021 heeft samenwonen niet langer een impact op de integratietegemoetkoming. Vandaag verliezen mensen met een handicap die trouwen of samenwonen namelijk een deel van hun integratietegemoetkoming. Dit is de zogenaamde “prijs van de liefde” die ze betalen. 

De prijs van de liefde is absurd. De integratietegemoetkoming heeft als doel om mensen met een handicap financieel te ondersteunen bij de extra kosten die ze maken om zich te integreren in de samenleving. Samenwonen of getrouwd zijn heeft geen impact op deze kosten. Ik pleit al jaren voor de afschaffing en ben zeer opgetogen dat dit opgenomen is in het regeerakkoord.

Daarnaast zal de inkomensvervangende tegemoetkoming geleidelijk worden opgetrokken tot de Europese armoedegrens. Het gaat over een stijging van 10,75% over de periode 2021-2024. In 2021 wordt de inkomensvervangede tegemoetkoming verhoogd met 2,68%. Wie door een handicap niet kan werken of minder verdient dan iemand zonder handicap, heeft recht op zo’n  inkomensvervangende tegemoetkoming. Deze tegemoetkoming zal dus de komende jaren stijgen waardoor mensen met een handicap meer financiële ademruimte krijgen. 

Mijn strijd is nog niet gestreden. Mensen met een beperking verliezen vandaag ook een deel of hun volledige integratietegemoetkoming als zij aan de slag gaan als werknemer. Deelnemen aan de arbeidsmarkt wordt dus in feite afgestraft. Ik ijver daarom voor het afschaffen van de “prijs van de arbeid” in de berekening van de integratietegemoetkoming. Eerder heb ik hier al een voorstel ingediend om de impact van een arbeidsaanstelling op de tegemoetkoming te verminderen. Ik zal hier bij de Minister op blijven aandringen.

Lees er meer over in mijn wetsvoorstel.

Meer informatie vindt u in mijn tussenkomst (vanaf p.20).

Lees het artikel van De Standaard.

 3-12-2020