25-06-2019

Afgelopen gemeenteraad was er niet alleen commotie over de cruiseschepen in onze stad, ook de vernieuwing van de bouwcode bracht een levendig debat op gang. Waar ging dat nu precies over?

De bouwcode legt een minimale oppervlakte op voor woningen, afhankelijk van de woningsoort. Een goede zaak, want iedere Antwerpenaar heeft recht op een kwalitatieve woonst. Maar daarnaast is er ook een grote nood aan betaalbare woningen in onze stad. Een op vijf jonge gezinnen verlaat Antwerpen immers omdat ze hier geen huis vinden dat ze zich kunnen veroorloven. Hoe kunnen we die stadsvlucht tegengaan? Een deel van de oplossing ligt volgens mij verstopt in de bouwcode. Die schrijft namelijk voor dat voor dat woningen tot 350m² niet opgesplitst mogen worden in kleinere wooneenheden, terwijl een woonst van die grootte perfect opgedeeld kan worden in een ruime eengezinswoning voor een koppel met jonge kinderen en een grote studio voor een alleenstaande bejaarde. 

In januari pleitte ik er al voor om van die norm af te stappen, en dat deed ik afgelopen maandag opnieuw. Ook in de toekomst zal ik ernaar blijven vragen. We verwachten een meer globale visie van het stadsbestuur over het woonbeleid in onze stad. Een visie waar kwaliteit en betaalbaarheid hand in hand gaan, in het belang van alle Antwerpenaren.