Kinderbijslag: een recht van het kind

12-05-2014

12-05-2014

CD&V wil kinderbijslag omvormen tot een echt recht van het kind. Dat is een positieve keuze die we maken in ons verkiezingsprogramma. Concreet betekent dit dat we bij de hervorming van de kinderbijslag uitgaan van eenzelfde basisbedrag per kind. Ongeacht of de ouders zelfstandige, werknemer of ambtenaar zijn. Ongeacht of het kind nog oudere of jongere broers of zussen heeft. CD&V pleit wel voor een behoud en de versterking van de leeftijdstoeslagen: de opvoedingskosten voor een kleuter zijn immers lager dan die voor een middelbaar scholier. En natuurlijk behouden we ook de extra middelen voor aspecten die eigen zijn aan het kind: kinderen met een beperking zullen dus nog steeds een toeslag krijgen.

Naar een transparante kinderbijslag

Met deze hervorming gaan we naar een systeem dat eerlijker is. Want waarom zouden kinderen van zelfstandigen minder moeten krijgen dan die van werknemers? We gaan ook naar een systeem dat veel eenvoudiger is : nu worden we geconfronteerd met tientallen verschillende bedragen afhankelijk van allerhande parameters. We gaan ook naar een systeem dat de hedendaagse realiteit veel beter weerspiegelt. In nieuw samengestelde gezinnen zijn kinderen in de ene week soms “eerste kind” en in de andere week opeens weer “derde in de rang”.  Met andere woorden: de rangregeling is in een context van nieuw samengestelde gezinnen moeilijk toepasbaar. CD&V tracht hierop een eigentijds antwoord te formuleren.

Sociale bijslag blijft behouden

Bovenop de kinderbijslag behouden we ook in het nieuwe systeem nog een sociale toeslag. Niet op basis van de kenmerken van de ouders (dus bijvoorbeeld niet meer enkel omdat de ouders werkloos of langdurig ziek zijn). Wél op basis van de reële inkomenssituatie in het gezin. We weten immers dat kinderen die in armoede opgroeien een extra duw in de rug goed kunnen gebruiken. Een kind staat namelijk niet op zichzelf en net daarom moet men altijd rekening houden met de maatschappelijke context waarin een kind opgroeit. De ondersteuning van de draagkracht van gezinnen is cruciaal om kinderen optimale ontwikkelingskansen te bieden. Het is belangrijk om weten dat bij de sociale bijslag de gezinsgrootte één van de bepalende factoren is.

Geen maatregel tegen grote gezinnen

Grote gezinnen verliezen niet over de gehele lijn. Een gezin kent immers verschillende fasen, tot het ogenblik dat  er 3 kinderen ten laste zijn en vanaf het moment dat er opnieuw enkel  2 kinderen ten laste heeft, gaat een gezin er bijvoorbeeld op voorruit. Ook een groot gezin begint en eindigt immers als een klein gezin. Bij iedere grote hervorming is er tevens een overgangsregime. Wanneer blijkt dat grote gezinnen er structureel op achteruit gaan, voorzien we de nodige overgangsmaatregelen

#3Dplan: een totaalpakket

In ons #3Dplan pleiten we voor een geïntegreerde aanpak voor de versterking van onze gezinnen. De hervorming van de kinderbijslag moet daarom gezien worden in combinatie met onze andere voorstellen, zoals de extra investeringen in de kinderopvang en gezinszorg. We behouden ook de steun voor grotere gezinnen via de fiscaliteit.

Ons voorstel tot hervorming van de kinderbijslag is geen voorstel tegen grote gezinnen, maar wel een positieve keuze voor een eerlijke en rechtvaardige verdeling van de middelen, gebaseerd op het kind als rechthebbende. CD&V zal er tijdens eventuele coalitieonderhandelingen steevast over waken dat de hervormingen op het vlak van de kinderbijslag geen negatief effect hebben op de strijd tegen kinderarmoede. We passen voor een hervorming die uitdraait op een besparing in het stelsel van de kinderbijslag.