14-03-2018

Een kind heeft slechts één kids-ID. Die kids-ID is vaak bij degene die het hoederecht heeft of in geval van co-ouderschap bij een van de ouders, terwijl het kind in afwisselende periodes bij elk van de ouders is.

Ik stel vast dat bij echtscheidingen soms het slechtste van de mens naar boven komt en men de kids-ID en de isi+-kaart niet meegeeft.

Ik vroeg de minister van Binnenlandse Zaken welke oplossingen kunnen geboden worden in dergelijke situaties. De minister verwijst naar het standpunt op de website van de FOD Binnenlandse Zaken in de rubriek "Kids-ID" opgenomen bij de frequently asked questions. Daar staat deze vraag bij: "Waar kan je als ouder terecht als de andere ouder weigert jou de kids-ID van jouw kind te bezorgen?" Het antwoord luidt dan: "Een kids-ID is een identiteitsdocument dat aan het kind toebehoort. Het kind is titularis van het document. Net zoals andere officiële documenten dient de kids-ID in principe mee te verhuizen met het kind van de ene naar de andere ouder. De ouder die de kids-ID heeft aangevraagd, heeft niet het recht om deze kids-ID achter te houden. Indien de ouder aan wie de kids-ID werd uitgereikt, weigert om dit identiteitsdocument te bezorgen aan de andere ouder, kan de gemeente in geen geval een tweede kids-ID voor hetzelfde kind uitreiken. In voorkomend geval is het evenmin de taak van de gemeente om tussen te komen in de betwisting tussen de ouders. De gemeente kan dus ook enkel de ouders doorverwijzen naar een familiaal bemiddelaar of een ouderschapsbemiddelaar”.

Ik begrijp de verschillende argumenten. Als een conflict aanhoudt, moet men zich richten tot een familiale bemiddelaar of de rechtbank. Ik vind het jammer dat er geen andere oplossingen zijn.

Lees hier mijn vraag en het antwoord van de minister.