Jean-Luc, we zullen je missen

16-05-2014

16-05-2014

Met Jean-Luc Dehaene verliest CD&V opnieuw een groot kopstuk. Amper enkele maanden na onze andere grote man, Wilfried Martens, moeten we nu afscheid nemen van Jean-Luc. Hij was als politicus eigenlijk op alle domeinen thuis, en het is dan ook geen toeval dat hij vaak in zeer netelige dossiers bijzonder goed scoorde. Oplossingen zoeken was immers zijn grootste eigenschap. Onze oud-premier en minister van Staat beantwoordde daarmee eigenlijk aan de vraag die van een politicus mag verwacht worden: visie hebben, vooruitzien en het talent hebben om die zienswijze te vertalen in akkoorden en concrete doelstellingen.

Voor mij was Jean-Luc Dehaene dus een denker én een doener. Bovendien ook een man van alle politieke terreinen. Verkeerswezen, Sociale Zaken, Institutionele Hervormingen, Financiën, Buitenlandse Zaken over alle departementen had hij een kijk en input. Als geen ander kon hij ook dossiers verwerken.

Met Jean-Luc verliest CD&V ook een van de toppolitici, waarvan onze partij er al diverse heeft geëtaleerd in het bestuur van dit land. De oud-premier beantwoordde ook volledig aan het profiel van onze partij: problemen detecteren en oplossen, en geen olie op het vuur gieten. Hij mag gerust als één van de grootste architecten aangeduid worden van onze welvaartsstaat, en is zonder twijfel ook mee politieke vader van onze staatshervorming.

Jean-Luc was ook de man in de partij die aantrok. Als jongere mandataris liep je graag eens langs bij hem. Zijn reacties, opmerkingen waren vaak kort, maar relevant, en heel dikwijls zeer raadgevend.

Ik wens zijn echtgenote en de hele familie veel sterkte, en menselijke warmte. We gaan Jean-Luc Dehaene missen, maar zijn autoriteit zorgt er wel voor dat we als CD&V'ers strijden voor het behoud en de versterking van ons huidig samenlevingsmodel.