15-09-2021 - Kamperen aan de schoolpoort zou wel eens voorgoed voorbij kunnen zijn, net als de verplichte sociale mix. Beiden verdwijnen nu de Vlaamse regering een akkoord bereikte over het nieuwe ontwerp van inschrijvingsdecreet. In plaats van de scholen beslissen straks de lokale overheden om maximaal 20 procent van de plaatsen te voorzien voor ondervertegenwoordigde groepen. Alle scholen met een capaciteitsprobleem moeten daarenboven verplicht gebruikmaken van een digitale inschrijving om de jaarlijkse camping aan de schoolpoort te vermijden. Iets waar we als stad al langer een antwoord op bieden en een eind voorop lopen met ons eigen aanmeldingssysteem “Meld je aan”. Maar welke impact zal dit nieuwe decreet hebben op de werking in Antwerpen? Ik legde deze vraag voor aan de schepen van Onderwijs. 
 

Het ontwerp van inschrijvingsdecreet lijkt te wringen met de Antwerpse realiteit en onze eigen sociale mix. Zo spreken 46% van de leerlingen in de Antwerpse basisscholen thuis geen Nederlands en zijn 63% van hen indicatorleerlingen (ontvangen schooltoelage of moeder met laag opleidingsniveau). Hoe rijmt dit dan met de maximaal 20% die Vlaanderen vooropstelt?

Schepen Jinnih Beels gaf aan dat ze nog geen zicht heeft op wat de impact van het decreet zal zijn op de Antwerpse context. Ze verwees naar het feit dat het ontwerp van decreet nog moet passeren langs de onderwijskoepels en het Vlaams parlement. Ik drong er echter op aan dat het belangrijk is om dit dossier van dichtbij op te volgen. Indien er bepalingen in het decreet worden opgenomen die een negatieve impact kunnen hebben op het onderwijs in onze stad, is het immers nu het moment om er nog wat aan te veranderen. Ik zal de schepen hier opnieuw over ondervragen van zodra het decreet gestemd wordt.