Recent nam ik deel aan het webinar van GRIP vzw over het effect van werken op de uitkeringen van mensen met een beperking. Ik maakte deel uit van een interessant panelgesprek met Annabel Vanroose (Adviseur van Minister Lalieux), Jos Wouters (Stafmedewerker Platform Handicap en Arbeid) en Lynn Formesyn (Ervaringsdeskundige). De voorstellen en ervaringen van mijn medepanelleden neem ik mee naar het parlement.

In het panelgesprek spraken we onder meer over de 'prijs van arbeid' en 'prijs van de liefde' bij de berekening van de integratietegemoetkoming en de inkomensvervangende tegemoetkoming. Voor mij is het evident dat mensen die kunnen en willen werken niet mogen afgestraft worden. Het kan niet dat mensen met een handicap door hun werk hun uitkeringen drastisch zien dalen. Bovendien ben ik zeer tevreden dat de 'prijs van de liefde' bij het berekenen van de integratietegemoetkoming vanaf januari 2021 wordt afgeschaft.

Andere onderwerpen die aan bod kwamen waren onder meer het optrekken van de inkomensvervangende tegemoetkoming tot aan de Europese armoedegrens, het statuut van zelfstandigen in bijberoep voor mensen met een handicap en de wet op het onbelast bijverdienen.

Het volledige webinar kan hieronder worden bekeken. 

15-12-2020