22-02-2019

Ik mocht vandaag in Wenen op het podium om aan ruim 500 parlementsleden uit 57 landen een rapport te brengen over migratie en integratie. Als voorzitter van de werkgroep migratie binnen de Organisatie Voor Veiligheid en Samenwerking in Europa kon ik het voorbije jaar verschillende werkbezoeken afleggen om vast te stellen hoe met asielzoekers en vluchtelingen wordt omgegaan.

Ik bracht in Wenen een verslag uit, en benadrukte daarbij het belang om vluchtelingen met zorg en respect op te vangen. Niemand vlucht uit oorlogsgebied voor zijn plezier. Vluchtelingen zijn op zoek naar een veiliger thuishaven. Als Europese regio hebben we er alle belang bij om hier eenzelfde opstelling te hebben.

Een organisatie als de OVSE is een ideaal forum om daarover met andere verantwoordelijke politici van gedachten te wisselen. Binnen de OVSE kunnen we stevig discussiëren over economische, sociale en humanitaire thema’s en sterke aanbevelingen doen aan de regeringsleiders.

Uit het debat met mijn collega-parlementairen stak ik weer heel wat op, om tot een echt humane vluchtelingenpolitiek te komen. De OVSE is daarvoor een sterk forum. De parlementsleden die naar de jaarlijkse ontmoeting in Wenen afreizen zijn allen sterk gemotiveerd om hun kennis te delen. Als voorzitter van de Belgische delegatie werden wij in Wenen zeer goed begeleid door de Belgische ambassadeur bij de OVSE, Paul Huynen. De ambassadeur en zijn team zijn steeds opnieuw sterke inhoudelijke en warme gastheren/vrouwen.

Mijn speech kan je hier nalezen.

Foto: Samen met Ambassadeur Paul Huynen, Ambassadeur en Permanent Vertegenwoordiger bij de OVSE

Deel op sociale media door op de icoontjes te klikken.