01-04-2015

Laagopgeleide personen vinden het nog steeds moeilijk om beroep te doen op de gezondheidszorg. Dit blijkt uit een recente enquête van het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid. Vooral  de drempel naar een specialist blijkt extra hoog te zijn voor laagopgeleiden.

Daarom vroeg ik in de Commissie Volksgezondheid welke bijkomende maatregelen overwogen worden om de toegang tot de gezondheidszorg voor kwetsbare personen te vergemakkelijken en welke communicatiekanalen gebruikt worden om deze mensen te informeren over het aanbod en het belang van een aangepaste gezondheidszorg.

Minister De Block stelt dat de toepassing van de verplichte derdebetalersregeling voor haar essentieel is. Zo krijgen 1,8 miljoen mensen een verhoogde tegemoetkoming bij een bezoek aan de huisarts of bij bepaalde geneeskundige verstrekkingen. Daarnaast wordt ingezet op communicatie door interculturele bemiddeling te versterken. Ook de verzekeringsinstellingen spelen een cruciale rol bij het informeren van de mensen.

Door deze enquête wordt het nogmaals duidelijk dat we sommige groepen niet bereiken en dit ondanks heel wat maatregelen. We moeten ons blijven inzetten om de kloof in de gezondheidszorg te overbruggen.

 

Lees mijn vraag en het antwoord van de minister (p.44-46).