21-05-2013

De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is gelukkig al sterk verminderd, maar nog steeds verdienen vrouwen 15 tot 25% minder dan mannen. . Met de goedkeuring van de loonkloofwet op 8 maart 2012 is het wetsvoorstel van Sonja Becq, mijzelf, Stefaan Vercamer e.a. grotendeels verwezenlijkt.

Deze wet reikt extra instrumenten aan om de loonkloof te bestrijden op ondernemingsniveau en moet het verschil in verloning tussen mannen en vrouwen zichtbaar én bespreekbaar maken. Op 21 mei keurden we in de commissie nog een aantal wijzigen goed om de werkbaarheid van de wet te verbeteren.

Loonkloof ?

De loonkloof tussen mannen en vrouwen blijft ook in België bestaan. Gemiddeld verdienen vrouwen 15 tot 25% minder dan mannen. Eén op twee vrouwen verdient minder dan 2 250 EUR bruto per maand, bij mannen is dat amper twee op vijf

Deze loonkloof is toe te schrijven aan talrijke, complexe factoren. Vrouwen werken vaak in slechter betaalde beroepen, minder gewaardeerde functies, sectoren die minder winst maken. Daarnaast werken ze vaker via arbeidsovereenkomsten van bepaalde tijd of deeltijds. Vrouwen blijken ook minder toegang te hebben tot vorming en promotie dan mannen. Ze krijgen bovendien minder premies, toeslagen en voordelen in natura toegekend dan hun mannelijke collega’s.

De moeilijke combinatie arbeid-gezin blijft één van de grote oorzaken van de financiële afhankelijkheid van vrouwen (33% t.o.v. 10%). 62% van het tijdskrediet en 72% van de thematische verloven worden opgenomen door vrouwen, hoofdzakelijk voor het opnemen voor zorgtaken.

Bestrijding van de loonkloof is een kwestie van eerlijkheid en van groot belang voor de economische onafhankelijkheid van vrouwen, temeer daar de loonkloof zich een leven lang laat voelen:  tot en met het pensioenbedrag.

Loonkloofwet

Reeds in 2009 dienden wij een wetsvoorstel in met als doel de loonkloof te bestrijden door het opleggen van een onderhandelingsplicht aan de sociale partners en een rapporteringsplicht aan de werkgevers. Samen met onze belangenvereniging Vrouw en Maatschappij werden ook verscheidene acties op touw gezet om de aandacht te vestigen op het probleem van de loonkloof, met als doel te ijveren voor een volwaardige plaats voor vrouwen op de arbeidsmarkt waarbij een zorgvriendelijke arbeidsorganisatie centraal moet staan.

De loonkloofwet voert nieuwe instrumenten in om de loonkloof te bestrijden op ondernemingsniveau, namelijk: uitsplitsing van de loongegevens volgens geslacht in de sociale balans, opstellen van een analyseverslag van de verloningsstructuur in ondernemingen met minstens 50 werknemers en de uitwerking van een actieplan om de ongelijke verloning aan te pakken.

De loonkloofwet moet het verschil in verloning tussen mannen en vrouwen zichtbaar én bespreekbaar maken, zodat deze oneerlijke situatie eindelijk kan worden rechtgezet.

Hier kan u nog het wetsvoorstel vinden dat aan de basis lag van de loonkloofwet, dat is samen met Sonja Becq e.a. heb ingediend.