Geen sociale afbraak voor CD&V

13-05-2014

13-05-2014

De redactie van de VRT stelde in hun rapport #rekening14 de besparingen in de sociale zekerheid voor. De verschillende politieke partijen worden op die manier met elkaar vergeleken. We zien een duidelijk spectrum van links naar rechts. CD&V positioneert zich in het midden. 

Waarom in het midden? Omdat wij geloven dat economische groei en sociale vooruitgang hand in hand kunnen én moeten gaan. Meer zelfs: ze zijn elkaars hefbomen. Welvaart en welzijn versterken elkaar. Zonder welvaart is welzijn niet te financieren. Maar zonder welzijn is een maatschappij koud en kil. Enkel economie? Neen, dat is het ook niet

Dit bereikt men alleen door duidelijke keuzes te maken in overleg met alle partners. In het voorstel hieronder ziet u de besparingen bij de verschillende overheden.  De VRT schrijft: “De besparingen die CD&V voorstelt bij de federale overheid en bij de regio’s liggen in lijn met wat de meeste andere partijen voorstellen.”

Waar maakt CD&V dan het verschil?

  • Wij zullen het systeem van de index niet afschaffen. Het is een systeem dat de koopkracht van mensen vrijwaart. Wel willen praten over aanpassingen van bv. de indexkorf.
  • CD&V wil 1 miljard besparen door al wie nog geen 60 is aan te moedigen om 2,5 jaar langer te wachten om op pensioen te gaan. Brugpensioen kan voor ons niet voor 60 jaar: dat is het basisprincipe, maar uitzonderingen zullen altijd nodig zijn (bv. bij zware beroepen).
  • Wij willen de werkloosheidsuitkering niet beperken in de tijd. We zetten in op controles van het bestaande systeem. Profiteren van het systeem: dat kan natuurlijk niet. Maar zij die echt pech hebben kunnen altijd op ons rekenen. We zetten in op bij/herscholing en maximale toeleiding naar een job. Bovendien is een beperking van de uitkeringen in de tijd een vestzak-broekzakoperatie. De factuur komt immers bij de OCMW’s en de steden en gemeenten te liggen.
  • Wij zijn tegen mini-jobs of flexi-jobs. We streven naar kwaliteitsvolle jobs. Meer mensen die langer werken, mag niet leiden tot meer verschillende korte contracten en mini-jobs.Ondanks de besparing blijven we inzetten op sociale vooruitgang. We gaan voor een welvaartsenveloppe van 1,8 miljard euro en voorzien een groei in de sociale zekerheid bovenop de index (index + 0,9%).
  • Daarnaast willen we op Vlaams niveau focussen op Onderwijs, Welzijn (kinderopvang en personen met een handicap) en de toelage voor lokale besturen. Dit in tegenstelling tot de andere partijen. Onze Vlaamse investeringen én besparingen zijn berekend en realistisch