Familiebezoeken met visum kort verblijf onder de loep

20-03-2015

20-03-2015

Met de invoering van de nieuwe wet op de gezinshereniging werd een einde gemaakt aan de mogelijkheden voor verwanten, ouders en grootouders, om zich permanent bij hun kinderen te voegen. Gezinshereniging werd zo beperkt tot het kerngezin. We zijn er wel steeds van uitgegaan dat mensen hun kinderen of kleinkinderen moeten kunnen blijven bezoeken.

Eerder bleek al dat nogal wat mensen problemen ondervinden bij het verkrijgen van een visum kort verblijf om familieleden te bezoeken.

In 2014 werden 26 04 visa, aangevraagd voor een familiebezoek, toegekend en 11 514 aanvragen werden geweigerd. In 2013 waren dit 25 399 toegekende aanvragen versus 13 117 geweigerde. In 2014 werden zo meer visa toegekend en minder geweigerd.

Uit de praktijk blijkt dat de Dienst Vreemdelingenzaken vaak visa weigert of zeer laat visa aflevert. Men stelt echter ook vast dat mensen die het visum aanvragen, vaak elementen vergeten die voor het consulaat en de Dienst Vreemdelingenzaken van belang zijn. Eén van de voorgestelde maatregelen is een correcte aanvulling en een betere leesbaarheid van de informatie op de website van de Dienst Vreemdelingenzaken. Daarnaast zal ook werk gemaakt worden van een betere communicatie tussen de consulaten en DVZ om ervoor te zorgen dat alle nodige informatie op een feitelijke en volledige manier worden doorgegeven. Met een derde maatregel wil men specifieke aandacht besteden aan het belang van het kind, wanneer er een minderjarige bij betrokken is.

Ik stel graag een bijkomende maatregel voor om betere richtlijnen te voorzien voor de beoordeling van dergelijke dossiers.

Lees mijn vraag en het antwoord van de staatssecretaris (p.26-28).