Goed nieuws voor de zwaarst getroffen sectoren! Er komen nieuwe steunmaatregelen voor de horeca en andere verplicht gesloten sectoren die het tijdens de coronacrisis bijzonder zwaar te verduren kregen. Zopas keurde het parlement een nieuw steunpakket goed waar ik aan meewerkte. De langdurige verplichte sluitingen zorgden voor grote inkomensverliezen voor de uitbaters en werknemers van restaurants, cafés, kledingzaken, kappers, ... Het nieuwe steunpakket zal de ondernemers en werknemers in deze sectoren dan ook meer ademruimte geven. 

In deze moeilijke tijd is het essentieel dat ondernemingen ademruimte krijgen zodat zij het hoofd boven water kunnen houden, het aantal faillissementen wordt beperkt en mensen hun job kunnen behouden.

De extra steun voor deze zwaar getroffen sectoren bestaat uit vier maatregelen:

  • De horecasector kan rekenen op een bijkomende subsidie van 167 miljoen euro voor de uitbetaling van de eindejaarspremies van de werknemers. Zo krijgen horecawerknemers zeker het vakantiegeld waar ze recht op hebben.
  • Werkgevers die hun zaak verplicht moesten sluiten krijgen een RSZ-premie die overeen komt met de RSZ-werkgeversbijdrage voor het derde kwartaal van 2020.
  • De werkgevers van de verplicht gesloten sectoren kunnen de betaling hun RSZ-bijdragen tijdelijk uitstellen.
  • Extra financiële steun komt er ook in de vorm van een dubbel overbruggingsrecht (uitkering) voor zelfstandigen die hun zaak moesten sluiten en ondernemers die afhankelijk zijn van sectoren die moesten sluiten. Dit wordt dan 2.583,38 euro voor alleenstaanden en 3.228,20 euro voor zelfstandigen met gezinslast. Zo is er bijvoorbeeld Mo, die een café uitbaat in Mechelen. Hij heeft nu ook al 2 keer moeten sluiten, de vaste kosten blijven doorlopen. Gelukkig kan hij nu rekenen op een verdubbeling van het overbruggingsrecht.  

Lees hier meer over het steunpakket.

19-11-2020