Europees seminarie rond versterking sociale zekerheid

02-09-2011

02-09-2011

Donderdag 1 en vrijdag 2 september heb ik samen met ACW-verbondsvoorzitter Marc Hense, ACW-verbondssecretaris Annemie Verhoeven en een sterke Belgische delegatie van het middenveld deelgenomen aan een seminarie over de versterking van de sociale zekerheid.

Er zijn een 60-tal deelnemers uit o.m. Roemenië, Kroatië, Polen, Slowakije, Portugal, Litouwen, Luxemburg. Donderdag kwam de gezondheidszorg aan bod met een toelichting van de systemen in de verschillende landen en zeer concrete praktijkvoorbeelden.

Jos Kesenne, nationaal adviseur bij de CM, gaf eerst een duidelijk algemeen overzicht van onze sociale zekerheid en de uitdagingen voor de toekomst. Jean-Paul De Rudder, verantwoordelijke internationale samenwerking CM, gaf heel concreet aan hoe het er bij ons aan toe gaat. Hij lichtte het voorbeeld van de 10.000 stappen-campagne van de CM toe. Hiermee toonde hij de belangrijke rol van de mutualiteiten aan in preventiebeleid. Daarnaast duidde hij ook op het belang van solidariteit en beweging maken in de figuurlijke betekenis, mensen aanzetten tot het opnemen van verantwoordelijkheid en engagement. Christina Chert van FDAAM (meer info op www.fdaam.ro) wees op het belang van samenwerking tussen hun organisaties en CM en onze ganse beweging, aan wie ze hun ontstaan te danken hebben.

Ik maak samen met Annemie Verhoeven en Marc Hense alvast de volgende conclusies

  • Het belang van het middenveld in de ontwikkeling van een sociaal beleid in een sociaal Europa
  • Het belang van frontvorming om te wegen op het beleid
  • De gevaren van een te verregaande liberalisering, ongebreidelde commercialisering en gemis aan transparantie
  • De braindrain van medisch personeel van Oost- naar West-Europa door het vrij verkeer van werknemers. Hetgeen op zich uiteraard positief is, maar vaak leidt tot misbruiken bij ons zoals zwartwerk en tekorten in landen van herkomst.
  • Het belang van actievoeren, niet alleen door op straat te komen, maar ook door gebruik van de sociale media zoals twitter en Facebook

De tweede dag van het seminarie stonden de pensioenen en aanpak van de vergrijzing op de agenda. De dag begon met een schitterende toelichting door Prof. Jos Berghman (KUL). Hij gaf, heel overzichtelijk, de drie belangrijkste modellen weer waarop de meeste pensioenstelsels in Europa gebaseerd zijn. Daarna kregen we te horen met welke uitdagingen onze collega's uit Kroatie, Polen en Roemenie te kampen hebben.Na de middag kwamen ook de seniorenorganisaties, OKRA en de 'zusterorganisatie' uit Roemenie aan bod. Er was soms snoeiharde kritiek te horen op het beleid in Roemenie, waar nog heel veel mensen in armoede leven.

Kortom, een zeer boeiend en leerrijk seminarie, dat in goede banen werd geleid door Mon Verrydt, de verbondssecretaris van ACW Kempen die tevens voorzitter is van Euromf (www.euromf.be)

Klik hier voor de blog van Koen Albregs, secretaris van ACW-Limburg.

Bekijk hier een aantal foto's