Een vierde maand ouderschapsverlof is een feit

22-03-2012

22-03-2012

Na vele onderhandelingen binnen de Nationale Arbeidsraad en daarbuiten is het vrijdag zover. Een extra maand ouderschapsverlof.  Deze regeling zal van toepassing zijn voor elke gerechtigde ouder met een kind jonger dan 12 jaar. Er is vele maanden onduidelijkheid geweest over de vervangingsuitkering voor deze vierde maand. Vrijdag gaat hier over worden beslist. 

De Minister van Werk heeft hierover al regelmatig gecommuniceerd dat ze voorstander is om enkel die ouders  waar het kind geboren is na 8 maart een uitkering te geven. Ikzelf ben voorstander om alle ouders te vergoeden voor de opname van deze extra maand. Indien je kind is geboren op 7 maart krijg je niets, als het echter ter wereld is gekomen op 8 maart heb je geluk. Grenzen moeten worden gesteld maar dit lijkt mij toch iets te absurd.  Sommige partijen zijn zelfs van oordeel dat deze vierde maand niet moet worden bezoldigd in het kader van de bezuinigingen binnen de sociale zekerheid.

Gelukkig is de regering een andere mening toegedaan.  Men erkent dat een vervangingsuitkering noodzakelijk is om te garanderen dat deze 4de maand alle socio-economische bevolkingslagen ten goede komt. Het ouderschapsverlof is er voor het kind en elk kind is gelijkwaardig.

Ik steun voluit het ambitieus  budgettair plan van de regering. Ik kan mij daardoor ook vinden in het voorstel van de Nationale Arbeidsraad waarbij er compensatiemaatregelen zouden worden ingesteld. Zo zou bijvoorbeeld iemand die ouderschapsverlof opneemt, later in zijn loopbaan minder tijdskrediet kunnen opnemen.  Een rechtvaardige maatregel in economische moeilijke tijden mét een visie op lange termijn.