13-06-2018

Ouders hebben de jongste jaren meer mogelijkheden gekregen om via tijdskrediet of ouderschapsverlof voor hun kinderen te zorgen. Toch zien we dat eenouderschap, co-ouderschap, nieuw samengestelde gezinnen vragen om versoepeling van die verlofmogelijkheden, zeggen Nahima Lanjri en Els van Hoof, CD&V-parlementsleden  in de Kamer. 

Concreet hebben ze wetsvoorstellen klaar om:

1) Het opnemen van een halve dag per week of 1 dag om de twee weken ouderschapsverlof mogelijk te maken i.p.v. nu voltijds, deeltijds of 1dag per week.

2) De minimumperiode waarbinnen men ouderschapsverlof opneemt te verkorten tot 1 week.  Nu moet men minstens 1 maand opnemen indien men voltijds ouderschapsverlof opneemt. 

3) De opname van ouderschapsverlof en tijdskrediet voor de zorg van een kind mogelijk te maken tot het kind 18 jaar is.  Nu moet men ouderschapsverlof opnemen voor het kind 12 jaar is, en bij tijdskrediet is dit zelfs slechts 8 jaar. 

Ouders kunnen tijd vrij maken om voor hun kinderen te zorgen door gemotiveerd tijdskrediet of ouderschapsverlof te nemen. Vorig jaar namen 28.647 mensen tijdskrediet, vooral om voor een kind  of ziek familielid te zorgen. In dezelfde periode kregen ook 60.272 ouders ouderschapsverlof. 

Het zijn vooral mensen tussen 30 en 49 die tijdskrediet of ouderschapsverlof nemen. Het gaat duidelijk om mensen die in de meest hectische periode van hun leven zitten en hun job moeten weten te combineren met de opvoeding van hun kinderen,  huishoudelijke taken en vaak ook de zorg voor hulpbehoevende ouders.

De verschillende verloven laten toe de carrière tijdelijk volledig of gedeeltelijk te onderbreken voor zorg- en gezinstaken.  Daarom zetten we ook vanuit het beleid sterk in op de uitbouw van die verlofstelsels. Recent nog werd het recht op tijdskrediet met motief voor zorg opgetrokken van 36 tot 51 maanden. 

Toch zien we dat de realiteit van de nieuwe samenleving maakt dat ook de verlofstelsels moeten worden aangepast, omdat ze niet altijd afgestemd zijn op de concrete situatie in vele gezinnen.

Het gezin vandaag, is in vele gevallen niet meer het gezin van gisteren. Heel wat relaties duren niet langer voor het leven, kinderen groeien geen volledige kindertijd meer op binnen hetzelfde gezin. Door co-ouderschapsregelingen zijn de kinderen vaak slechts deeltijds bij de ouder(s) aanwezig. Het aantal nieuw samengestelde gezinnen neemt toe. Met twee werken is ook meer en meer de norm.

Ook tijdskrediet en ouderschapsverlof moeten daarom worden versoepeld. Je bent als ouder niets met ouderschapsverlof, als je kind op dat ogenblik bij je ex-partner verblijft.  Of je wil gewoon liever geen volle dag ouderschapsverlof als je enkel de woensdagnamiddag nodig hebt om je kind te begeleiden.

Om een antwoord te bieden op die noden heb ik in het parlement verschillende voorstellen ingediend.

Nu moet men het ouderschapsverlof (in totaal 4 maanden) voltijds, deeltijds of in 1 dag per week opnemen. Ouders zullen binnenkort ook een halve dag per week of een dag om de twee weken kunnen nemen. Het wetsvoorstel hierover kreeg de steun van vakbonden en werkgevers en wordt hopelijk nog voor het reces goedgekeurd in het parlement.

Daarnaast heeft Nahima Lanjri samen met collega Van Hoof, nog andere voorstellen uitgewerkt. Nu moet men het ouderschapsverlof opnemen in periodes van minstens een maand. We willen het mogelijk maken om dat ouderschapsverlof per week op te nemen. Met die maatregel kunnen ook vakantieperiodes makkelijk worden overbrugd.

Tenslotte moeten ouders ook het recht krijgen om ouderschapsverlof en tijdskrediet met zorg voor een kind aan te vragen tot de leeftijd van 18 jaar. Op dit ogenblik kan dat enkel voor kinderen tot 12 jaar (ouderschapsverlof) of tot 8 jaar (tijdskrediet). We vinden die leeftijdsgrens nu veel te laag. Bovendien, ouders weten zelf best wanneer ze tijd moeten vrijmaken voor de opvoeding of ondersteuning van hun kinderen. 

Zowel met de versoepeling van de manier waarop ouderschapsverlof of tijdskrediet met zorg kan worden genomen als met het veranderen van de leeftijdsgrenzen, willen we veel meer tegemoetkomen aan de noden van gezinnen vandaag.