Een discriminatie minder: ook de meemoeder krijgt nu geboorteverlof

20-03-2011

20-03-2011

Op 17 maart heeft de plenaire vergadering het wetsvoorstel van volksvertegenwoordiger Sonja Becq (CD&V), dat ik mee heb ingediend, goedgekeurd over het geboorteverlof voor meemoeders.

Partners van hetzelfde geslacht krijgen in de toekomst ook recht op 10 dagen ‘vaderschapsverlof’, indien bij een van de ouders de afstamming vaststaat. Concreet gaat het dus over meemoeders. Er moet wel een bewijs worden geleverd van wettelijke samenwoonst of een uittreksel uit het bevolkingsregister. Dit zijn dezelfde voorwaarden als voor adoptieverlof.

Sonja BECQ: “Dit wetsvoorstel betekent, ondanks de beperkte budgettaire impact, een belangrijke stap voorwaarts voor de gelijke behandeling van holebi’s in onze samenleving. Als gezinspartij wilden wij ook aan vrouwelijke holebi’s de kans geven om hun loopbaan te combineren met een gezin. Voor mannelijke holebi’s bestaat vandaag reeds het adoptieverlof.”

Wat houdt dit recht concreet in ?

Een vader heeft vandaag in het kader van vaderschapsverlof het recht om gedurende 10, door hem te kiezen, dagen van het werk afwezig te zijn ter gelegenheid van de geboorte van een kind en dit binnen een periode van 4 maanden, te rekenen vanaf de dag van de bevalling. Gedurende de eerste drie dagen behoudt de werknemer zijn volledige loon. Daarna betaalt het RIZIV 82 % van het brutoloon voor de resterende 7 dagen, evenwel per dag begrensd tot een bepaald maximum.
Dit “geboorteverlof” is verbonden aan de vaderlijke afstamming was dus in het verleden niet toegankelijk voor een meeouder.

hier kan u het wetsvoorstel lezen