Een betere bescherming tegen ontslag voor eenieder met palliatief verlof

09-01-2014

09-01-2014 

Iemand die palliatief verlof krijgt, moet een betere bescherming krijgen tegen ontslag. Het Grondwettelijk Hof bevestigt dat en oordeelde dat iemand met palliatief verlof bij ontslag recht heeft op een opzegvergoeding berekend op het normale loon.

Een duidelijke wettelijke regeling bestaat daarover echter niet. Ik heb in de commissie Sociale Zaken de minister van Werk aangespoord de uitspraak van het Grondwettelijk Hof wettelijk te verankeren, zodat er geen discussies meer zijn bij ontslag.

Het arrest van het Grondwettelijk Hof stelt dat het bij ontslag van iemand met palliatief verlof discriminerend is om de vergoeding te baseren op een periode van verminderde tewerkstelling. Het Hof antwoordde daarmee op een vraag van de Arbeidsrechtbank in Brussel. Die werd geconfronteerd met het dossier van een vrouw die in 2009 palliatief verlof had aangevraagd voor de verzorging van haar schoonvader. De vrouw ging gedurende twee maanden 4/5de werken. In die periode werd ze echter ontslagen. Haar opzeggingsvergoeding werd berekend op haar periode van verminderde tewerkstelling en niet op basis van haar eerder voltijds werk. De vrouw vond dat onrechtvaardig. Zij zag een discriminatie tegenover bijvoorbeeld mensen die ouderschapsverlof nemen of een loopbaanonderbreking hebben om individuele reden. Wie wordt ontslagen tijdens het ouderschapsverlof heeft wettelijk recht op het loon dat hij zou hebben verdiend 'indien hij zijn arbeidsprestaties niet had verminderd.' Ook wie zijn werk deeltijds hervat na een periode van arbeidsongeschiktheid, heeft bij ontslag recht op een opzegvergoeding die overeenkomst met het 'lopende loon' voor volledige arbeidsprestaties. Het Grondwettelijk Hof vond dat ook discriminerend en greep dus in voor palliatief verlof.

Ik vind dat de minister dat nu wettelijk moet verankeren.

Hieronder kan u mijn mondelinge vraag vinden