07-08-2014

doktersbezoekVandaag werden de resultaten van het Qualicopc-onderzoek kenbaar gemaakt in De Morgen. Op vraag van de Europese Commissie heeft men de kost, de kwaliteit en de gelijkheid van de gezondheidszorg in Europese landen onderzocht.

Nahima Lanjri (CD&V- Kamerlid) : “Het is inderdaad pijnlijk te moeten vaststellen dat het voorbije jaar 1 op 5 Belgen een doktersbezoek hebben uitgesteld, vanwege financiële problemen. Het is een gekend probleem, waaraan in de toekomst gewerkt moet worden.”

Ons land scoort hoog qua algemene toegankelijkheid van artsen en kwaliteit van de gezondheidszorgen, maar mensen die een laag inkomen hebben, en keuzes moeten maken, verkiezen vaak eerst andere facturen te betalen, dan naar de dokter te gaan. Hierdoor worden medische klachten vaak erger, vergroot de kans dat de huisarts hen doorstuurt naar het ziekenhuis, waardoor de medische kosten juist nog hoger worden.

De derdebetalersregeling, waarbij de patiënt enkel het remgeld (het deel dat de mutualiteit niet terugbetaalt) onmiddellijk dient te betalen, en dus niet het volledige bedrag, komt hieraan tegemoet. Maar deze regeling blijkt nog onvoldoende gekend. De artsen stellen deze regeling zelden zelf voor aan de patiënt, de patiënt moet dus op de hoogte zijn dat hij in bepaalde gevallen de regeling sociale derdebetaler zelf kan vragen ( vb rechthebbende van verhoogde tegemoetkoming, langdurig werklozen, financiële noodsituatie). Artsen zijn nogal terughoudend omdat zij dan enkele weken moeten wachten op het resterende bedrag, dat de ziekenfondsen rechtstreeks aan hen zal betalen.

Mevr. Lanjri diende een wetsvoorstel in betreffende de regeling sociale derdebetaler. Eén aspect van dat wetsvoorstel gaat alvast in voege op 1 januari 2015, namelijk de verplichte automatische toepassing van de regeling, zodat de patiënt het niet meer hoeft te vragen.

Nahiam Lanjri“Dit is een belangrijke eerste stap, om te vermijden dat te veel mensen hun doktersbezoek uitstellen. Maar er is meer nodig. Mijn wetsvoorstel beoogt dat deze regeling niet enkel geldt voor raadplegingen, maar ook voor huisbezoeken en tijdens wachtdiensten. Deze regeling moet ook uitgebreid worden naar de tandartsen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat financieel kwetsbare groepen tandverzorging nog langer uitstellen, met alle gevolgen van dien.