Discreet bevallen: een beter alternatief voor de vondelingenschuif is nodig

26-02-2015

 26-02-2015

De vondeling Jules die in december werd aangetroffen in de vondelingenschuif van Moeders voor Moeders vzw in Borgerhout bevestigt de nood aan een wettelijke regeling voor discreet bevallen. Ik heb hiervoor reeds een wetsvoorstel ingediend in de commissie Justitie, dat ervoor moet zorgen dat vrouwen hun kind veilig ter wereld kunnen brengen en het daarna kunnen afstaan voor adoptie.

Vrouwen die te maken krijgen met een ongewenste zwangerschap hebben in België momenteel enkel de keuze tussen abortus plegen of het kind officieel afstaan voor adoptie. Het kind officieel afstaan voor adoptie blijkt voor veel vrouwen een hoge drempel. De naam van de moeder wordt in dit geval immers vermeld in de geboorteakte en dat willen ze net vermijden.

‘Indien het wetsvoorstel wordt goedgekeurd, dan geeft discreet bevallen moeders de mogelijkheid om te bevallen in veilige omstandigheden zonder dat de identiteit van de moeder bekend wordt gemaakt in de geboorteakte. De moeder zal kunnen bevallen in een ziekenhuis, zal daar ook hulpverlening krijgen – wat er in het merendeel van de gevallen toe leidt dat de moeder haar beslissing herziet en beslist om het kind toch te houden,’ legt Nahima Lanjri uit.

Indien vrouwen het kind toch willen afstaan, wordt de mogelijkheid voorzien om het kind af te staan voor adoptie, zonder daarbij de naam van de moeder in de geboorteakte te vermelden. De adoptie wordt definitief na een periode van twee maanden, tenzij de biologische vader alsnog beslist om de zorg van het kind over te nemen.

Wat gebeurt er echter wanneer geadopteerde kinderen op latere leeftijd toch contact willen opnemen met hun biologische moeder, of wanneer contact noodzakelijk is omwille van medische redenen? ‘Het kind kan verzoeken om inzage te krijgen in de gegevens. Het kan dan ook vragen om de identiteit van de moeder te kennen. Wanneer beiden akkoord zijn, is contact mogelijk.’

Indien dit laatste niet het geval is en de moeder zich verzet tegen het onthullen van het identiteit, moet volgens CD&V de rechter zich kunnen uitspreken: ‘In dat geval moet een rechter achter gesloten deuren de belangen van moeder en kind tegen elkaar afwegen. Na dergelijk onderzoek kan men dan oordelen wat het beste is,’ besluit Lanjri.

 

Beluister hier het debat in De Ochtend van Radio 1 (26/02/2015 - 07u10)