Het overschakelen op thuiswerk is voor heel wat bedrijven en werknemers een hele aanpassing geweest, een aanpassing die duidelijk vele voordelen heeft. We moeten echter in de gaten houden dat het de balans werk-leven niet op sommige punten ook in gevaar brengt.

“Thuiswerk en zorg voor de kinderen combineren is niet evident. Het heeft ook vaak tot gevolg dat tot laat in de avond werkmails gecheckt en beantwoord worden of er online vergaderd wordt. Men staat eigenlijk permanent stand-by voor het werk, wat het risico op stress en burn-out verhoogt.” Nahima Lanjri

Daarom vroeg ik aan Minister van Werk en Economie Nathalie Muylle welke initiatieven er extra genomen worden om werkgevers te motiveren een telewerkbeleid uit te werken en of het thema op de agenda van het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk ook voldoende besproken wordt.

Minister Muylle benadrukt inderdaad dat er veel voordelen aan telewerk zijn: minder tijdsverlies, stress en vermoeidheid dankzij minder verplaatsingen en meer flexibiliteit en autonomie. Aan de andere kant maakt Minister Muylle ook de nadelen duidelijk: de fysieke scheiding tussen privé- en professionele leven valt voor een stuk weg. ‘Deconnectie’ van het werk is belangrijk, overleg hierrond moet volgens de wet op regelmatige tijdstippen plaatsvinden en in elk geval telkens wanneer werknemersvertegenwoordigers in het Comité erom verzoeken.

Vanuit de overheid wordt er ook gesensibiliseerd rond veilig werken tijdens de coronacrisis.
Aangezien we wellicht nog een hele tijd met de verhoogde kans op coronabesmettingen zullen moeten blijven leven, zal ook thuiswerk deel blijven uitmaken van onze dagelijkse manier van werken, wat goede afspraken rond ‘deconnectie’ erg belangrijk maakt. Overleg met de sociale partners hierover is cruciaal, aldus de Minister.

16-07-2020