De Sint komt (niet)

29-11-2013

29-11-2013

Hij komt, Hij komt, die lieve goede Sint ... Hij komt dit weekend zonder twijfel bij heel wat gezinnen. In bijna één woning op drie zal de Sint echter over een lekkend dak lopen, of langs een rotte muur door de schoorsteen moeten dalen. En bij duizenden kinderen komt hij gewoon niet, Mijnheer Armoede heeft het schoentje weggenomen.

Het roetzwarte gezicht van Zwarte Piet stond enkele weken geleden bij een dame van de Verenigde Naties symbool voor belediging, ongelijkheid en racisme en moest dus verdwijnen. Als de VN geen belangrijker dossier meer kan vinden dan Zwarte Piet om discriminatie en racisme te duiden, is het daarmee goed gesteld ... .

Unicef één van de dochterorganisaties van de VN die zich bekommert om kinderrechten en kinderwelzijn zou beter het debat hebben gevoerd over Sinterklaas. De VN hadden daarmee kunnen aanklagen dat wereldwijd miljoenen kinderen nog in bittere miserie leven. Ook in de meer begoede westerse landen.  

Hoewel we één van de beste sociale zekerheidssystemen hebben, loopt bijna één kind op vijf in ons land het risico om in de armoede te verzeilen. Eén, twee, drie, vier, VIJF! Elk vijfde kind leeft in armoede. En denk vooral niet: niet in mijn omgeving.

Mijnheer Armoede is een sluipmoordenaar. Hij slaat bijzonder graag toe bij eenoudergezinnen, vooral bij alleenstaande moeders met kinderen. Het risico op armoede is bij een eenoudergezin liefst 38,5%. Voor de duidelijkheid, armoede is als alleenstaande met twee kinderen geen 1.600 euro per maand verdienen. Als gezinshoofd leven van een miniumloon van 1.300 euro, een werkloosheidsvergoeding van 1.090 euro of een leefloon van 1.082 euro. Mijnheer Armoede is een a-sociale killer. Wie geen middelen heeft, kan zichzelf geen vrijetijdsbesteding of verenigingsleven gunnen. Vergeet de muziekschool, voetbalclub of dansschool voor je kinderen, want een muziekinstrument, voetbaltenue of maillotje kosten geld.

Mijnheer Armoede is een gezondheidsvijand. Wie de eindjes niet aan mekaar kan knopen, eet minder, slecht, of niet. En wordt ongezond. Wie geen geld heeft, stelt zijn medische zorgen uit. Wie geen geld heeft, investeert minder in de ontwikkeling van zijn kinderen en van zichzelf, want overleven staat op de eerste plaats.

Mijnheer Armoede is een genadeloze vereffenaar. Vorig jaar werden in Vlaanderen 13.571 huurders uit hun huis gezet, omdat ze hun huishuur niet konden betalen. Dat zijn 261 gezinnen per week.

 
Ik heb hem als kind ook gekend, die Mijnheer Armoede. Ik heb geen honger geleden, maar de muziekschool, de skiklassen in het 6de, het nieuwste kleedje, de geneesheer-specialist voor iets wat toch moest worden onderzocht, ze waren er niet bij. Mijn ouders hadden het geld niet. Sinterklaas vroeg bij zijn blijde intrede in Antwerpen aan zijn rechterhand Zwarte Piet of er dit jaar stoute kinderen zijn. Neen, Sint, er zijn geen stoute kinderen. Er zijn helaas alleen veel te veel arme kinderen.