De Bronzen Pagadder, wat een eer, wat een trofee

17-05-2012

 17-05-2012

Al enkele jaren organiseert het Antwerpse ACW  ‘De Bronzen Pagadder’ en dit naar aanleiding van Rerum Novarum, het feest van de christelijke arbeidsbeweging.  Niet het financieel kapitaal, maar het menselijk kapitaal is het kostbaarste goed van het ACW. Dat willen we dan ook jaarlijks in de bloemetjes zetten.

We zijn terecht trots op de  250.000 vrijwilligers die zich dag in dag uit inzetten en het beste van zichzelf geven om een scheve situatie recht te trekken, ze komen op voor de zwaksten, verzetten zich tegen onrechtvaardigheid, niet alleen met woorden, maar met daden. Dagelijks zijn duizenden vrijwilligers van de beweging in de weer via allerlei initiatieven: ziekenvervoer, jeugdkampen en huistaakbegeleiding voor kansarme jongeren, inzamelingsacties voor ontwikkelingshulp, ….

De Bronzen Pagadder, is een trofee die dit vrijwilligerswerk beloont en ondersteunt. Dat hij wordt uitgereikt aan de vooravond van Rerum Novarum, is geen toeval, want dat feest is voor de christelijke arbeidersbeweging nog altijd de symbooldag voor opkomen voor mekaar.

De elfde Bronzen Pagaddder ging naar Open Kamp, die elk jaar zomerkampen organiseert.In de finale versloegen zij ABC Rupelstreek (huistaakbegeleiding) en speelpleinwerking Koraal. Toch kregen ze alle drie een cheque van 500 euro. Voor de winnaar kwam er wel het beeldje bovenop. Ik vond het voor mezelf een hele eer dat ik de Bronzen Pagaddder, een mooi kunstwerk, mocht overhandigen… Dat gebeurde in de Antwerpse Zuiderkroon, tijdens een feestavond die weer eens mocht gezien worden. Niet alleen genoten we van een mooie presentatie van de kandidaten voor de Bronzen Pagadder, ook de show mocht er zijn. Met figuren als Lucas Van den Eynde, Tine Embrechts, Jan De t en vooral Rocco Granata kreeg de zaal een prachtig staaltje van muziek en entertainment. Het geheel was af, proficiat ACW. Als je dan op het podium wordt geroepen om samen met de collega’s Dirk de Kort, Vlaams parlementslid, en Marc Wellens, bestendig afgevaardigde, de cheques en de trofee te overhandigen, voel je enorm vereerd. Proficiat ook aan de organisaties, om wie het eigenlijk allemaal draait.