De beste stuurlui staan aan wal

24-07-2012

24-07-2012

Gisteren werd de migratiebarometer van de N-VA voorgesteld. "Het migratiebeleid, was en is een catastrofe", dat was de algemene teneur van het rapport. Dat er nog veel werk aan de winkel is betwijfelt niemand, maar we hebben in het afgelopen jaar sterke vooruitgang geboekt, dat vergat de N-VA erbij te zeggen. Enkel cijfers gebruiken die je goed uitkomen is niet ernstig.

De materie blijft een enorme uitdaging, of zoals Guy Tegenbos (DS, 24 juli 2012) zei: “Migratiebeleid is een werkwoord.” Je kan echter niet zeggen dat de regering en het parlement geen werk maken van een steviger en ja ... harder migratiebeleid. Er zijn striktere regels voor gezinshereniging (inkomensvereiste, afdoende huisvesting, hereniging beperkt tot partner en niet meer mogelijk voor (schoon)ouders). In de nieuwe nationaliteitswet, die vorige week werd gestemd, stellen we als voorwaarde: participatie en integratie (werk hebben en taal leren). Verder werd werk gemaakt van een lijst met veilige landen, een snellere asielprocedure, een actiever terugkeerbeleid, waardoor we volop inzetten op de drie belangrijke assen van een correct asielbeleid : instroom beperken, procedures versnellen en uitstroom bevorderen. Tot slot werden misbruiken in de medische regularisatie aangepakt, 80 % wordt nu geweerd. Uit cijfers die vandaag bekend werden gemaakt door DVZ, blijkt dat het aantal regularisaties drastisch gedaald zijn. Allemaal initiatieven, gedragen door de meerderheidspartijen, en sommige beleidsbeslissingen verkrijgen zelfs de steun van de N-VA.

Het verbaasde mij dan ook dat deze partij met scherp tracht te schieten op een beleidsdomein waar recent zoveel is gebeurd. De eerste resultaten zijn alvast zeer positief. Maar iedereen weet: de beste stuurlui staan aan wal, kritiek geven vanuit de zijlijn is gemakkelijk, er iets aan doen een heel andere zaak. En dat doen we ook.

De uitdaging om het migratiebeleid verder te hervormen blijft natuurlijk, maar de weg is ingezet. Het is dan ook de taak om deze hervormingsrit uit te rijden.

Hier kan u het interview uit De ochtend (Radio1) beluisteren.

Hier kan u het verslag op deredactie.be lezen.

Hier kan u het artikel uit De Standaard lezen.

Hier kan u het artikel uit De Morgen lezen.

Hier kan u het artikel uit Knack Magazine lezen

Hier kan u het fragment van het nieuws van ATV terugvinden.