CD&V begrijpt het signaal en wil een regering die een antwoord is op het signaal van 13 juni 2010

24-01-2011

24-01-2011

CD&V begrijpt het ongeduld van de mensen en de manifestanten die op 23 januari door Brussel zijn getrokken en met toenduizenden scandeerden dat er dringend een regering moet komen. Maar CD&V wil ook een regering die respect opbrengt voor het signaal van de kiezer van 13 juni vorig jaar. 

Dit wil zeggen dat het een regeringsploeg wordt met een communautair akkoord dat BHV splitst en een staatshervorming realiseert. Op die manier komt er de nodige stabiliteit voor een regeerakkoord dat ook een goed sociaal-economisch luik kan omvatten en een basis om de maatschappelijke uitdagingen aan te gaan voor de volgende decennia. Is die communautaire basis er niet, zal er nog veel energie verloren gaan in getouwtrek, en kan geen stevig sociaal-economisch beleid worden uitgebouwd.  

Intussen stelde de Koning Didier Reynders aan als informateur. CD&V heeft de voorbije 7 maanden voluit meegewerkt aan een formule die door PS en N-VA was voorgesteld. We zullen ook nu op een verantwoordelijke wijze onze medewerking verlenen aan de informatie-opdracht van Didier Reynders. Het resultaat is voor ons steeds belangrijker geweest dan de formule. Tegelijk steunt CD&V de belangrijke verantwoordelijkheid die de koning aan premier Leterme heeft gegeven: de begroting 2011 opmaken en de nodige maatregelen zou nemen om in de nabije toekomst te beantwoorden aan de Europese eisen.