Verkrachting en aanranding van vrouwen blijft een zeer groot probleem in onze samenleving. In Zorgcentra na Seksueel geweld (ZSG) kunnen slachtoffers terecht voor verzorging, psychologische begeleiding, sporenonderzoek en aangifte bij de politie. Slachtoffers van seksueel geweld kunnen er 24/24, 7/7 terecht voor ondersteuning. Ik bracht een bezoek aan het Zorgcentrum in Antwerpen, vlakbij het Universitair Ziekenhuis in Edegem. Ik stak er ongelooflijk veel op, en heb veel bewondering voor de medewerkers van het Cetnrum.

Op dit moment zijn er in België negen centra actief. Het is de bedoeling dat tegen eind 2023 in elke provincie een ZSG aanwezig is. Een ZSG biedt alle hulp op één en dezelfde plek, inclusief politiemensen om een proces-verbaal op te maken. Het bewijsmateriaal wordt 6 maanden bewaard, zodat het slachtoffer daarop terug kan komen, ook als zij of hij besluit om de feiten niet aan te geven. De eerste opvang gebeurt door forensisch verpleegkundigen en er is veel aandacht voor psychologische zorg en ondersteuning van het slachtoffer en familie.

Verontrustende cijfers bewijzen de noodzaak van deze centra: elke dag worden er ongeveer 100 mensen in ons land verkracht, waaronder ongeveer 45% minderjarig zijn. Toch worden er gemiddeld slechts 9 verkrachtingen per dag aangegeven. In de bestaande ZSG zijn de aangiftes op dit moment 7 op 10 slachtoffers. Van alle slachtoffers die de eerste vijf maanden van 2022 aanklopten in ZSG was 13,5% jonger dan 12 jaar.

Een leerrijk en pakkend werkbezoek in ZSG Edegem toonde mij de harde realiteit en de noodzakelijkheid van deze centra. Een grote proficiat aan het super gemotiveerde en geëngageerde team van ZSG Edegem!

Voor meer info en contactgegevens, klik hier 

Foto's van mijn werkbezoek, samen met collega parlementslid Katrien Schryvers en schepen in Stabroek Herman Jongelen.