België zet F-16's in tegen IS

30-09-2014

 30-09-2014

Men mag nooit licht over oorlog gaan. De inzet van strijdkrachten in conflictgebieden is een zaak die steeds weloverwogen moet gebeuren. Maar in dit geval is het duidelijk dat we niet de andere kant kunnen op kijken. Wat zich op dit moment in het Midden-Oosten afspeelt, de opmars van de terreurbeweging Islamitische Staat en de vreselijke misdaden die ermee gepaard gaan, dwingen ons tot actie. Om folteringen, mishandelingen, plunderingen, onthoofdingen en aanslagen te stoppen is het nu tijd om te handelen.

Met deze resolutie schaart België zich aan de zijde van de coalitie van een veertigtal landen die de handen in elkaar slaan om IS te stoppen. Geen Westerse inmenging in het Midden-Oosten, maar een strijd waar ook regionale grootmachten als Iran, Turkije en Saoedi-Arabië aan deelnemen. De inzet van zes Belgische F-16’s zal een waardevolle bijdrage aan deze internationale alliantie betekenen. 

De Franse socioloog Gustave le bon stelde : “Een tirannie omverwerpen betekent nog niet vrijheid scheppen”. Met een militaire interventie alleen zal IS niet gestopt kunnen worden. Daarvoor liggen de oorzaken van deze opmars te diep: frustraties van de soennitische bevolking in Irak die geen plaats kende in haar eigen land, de retoriek als zou het westen een strijd tegen alle moslims willen voeren. 

Uiteraard is militair ingrijpen slechts een eerste stap. Om de Islamitische Staat en andere radicale organisaties werkelijk uit te schakelen en hen op lange termijn de voedingsbodem te ontnemen, moeten rust en stabiliteit in de regio worden bewerkstelligd. De resolutie die hier voorligt, vraagt ook expliciet dat daartoe de nodige inspanningen worden geleverd op politiek-diplomatiek, financieel, economisch en sociaal-humanitair vlak. Als CD&V was dit een noodzakelijke voorwaarde om deel te nemen aan deze missie.

Na een maand zullen wij deze operatie opnieuw evalueren in functie van de omstandigheden op het terrein.


Foto: BE Defensie/Malek AZOUG