Belg worden = integreren

16-07-2012

16-07-2012

Belg worden kan voortaan door zich te integreren en deel te nemen aan de samenleving. Ik ben tevreden dat er vandaag een akkoord is bereikt tussen alle  meerderheidspartijen over een nieuwe nationaliteitswet.

Met de snel-Belgwet konden mensen zonder dat ze hun integratie moesten bewijzen, snel Belg worden.  Sindsdien werden 568.574 mensen Belg, wat een pak meer is dan het aantal inwoners van Antwerpen.

Daarom heeft CD&V sinds 2003 wetsvoorstellen ingediend  (Vandeurzen, mijzelf en nog vele anderen) om deze te wet te wijzigen. Tijdens de vorige regeerperiode werkte ook Stefaan De Clerck  als minister van Justitie aan een wetsontwerp dat echter door de val van de regering niet meer goedgekeurd raakte.

Nahima Lanjri: Voor CD&V is de nationaliteit het sluikstuk van integratie en participatie . Voor ons is het doel van de wijziging van de nationaliteitswet duidelijk: nieuwkomers aanzetten tot integratie en participatie aan onze samenleving. Door mensen actief te laten deelnemen aan onze samenleving groeit de band tussen hen en hun nieuwe vaderland. Deze wet wil mensen stimuleren om mee te participeren aan deze samenleving en beloont hen die inspanningen levert door hen sneller (na 5 jaar) toegang te verlenen tot de Belgische nationaliteit.  De naturalisatie wordt opnieuw een echte uitzonderingsprocedure. En de mogelijkheden om de nationaliteit te ontnemen bij ernstige misbruiken worden uitgebreid. 

Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen:

  • De nieuwkomers kunnen pas Belg worden na vijf jaar verblijf in ons land en ze moeten in het bezit zijn van een permanente verblijfstitel.
  • Integratie wordt de belangrijkste toetssteen om Belg te worden. Naast kennis van één van de drie landstalen, zullen nieuwkomers ook hun maatschappelijke en economische integratie moeten bewijzen (na 5 jaar), hetzij deelnemen aan het leven van de onthaalgemeenschap (na 10 jaar). Dat kan via een diploma, inburgeringscursus (taal van de regio!), beroepsopleiding, gekoppeld aan werk.
  • De Belgische nationaliteit kan enkel nog worden aangevraagd in België zelf en niet langer vanuit het buitenland
  • Zware misdrijven en schijnhuwelijk zijn redenen om de nationaliteit te weigeren en een aanleiding tot verlies van de nationaliteit
  • De naturalisatieprocedure wordt teruggebracht tot haar oorspronkelijke doelstelling: via een gunstprocedure kunnen alleen mensen met een uitzonderlijke verdienste voor het land (artiesten, sportlui, wetenschappers, ...) of staatlozen Belg worden.
  • Er komen duidelijke behandelingstermijnen in de wet en de huidige twaalf procedures om Belg te worden, zijn teruggebracht tot vier.  Dit verhoogt de efficiëntie  en controlemogelijkheid.

Kort samengevat komen er na de stemming van het voorstel 4 grote categorieën i.p.v. 12 voorheen. Deze zijn:

  1. De toekenning aan minderjarigen
  2. De nationaliteitsverklaring na 5 jaar met strikte criteria, hierop zijn slechts 2 uitzonderingen, nl.
    1. Voor mensen die gehuwd zijn met een Belg  maar, ook wie gehuwd is met een Belg of ouder is van een Belgische minderjarig kind zal zijn/haar integratie moeten aantonen.
    2. Voor invaliden/personen met een handicap of gepensioneerden
  1. De nationaliteitsverklaring na 10 jaar met ruimere criteria
  2. De naturalisatie als  echte uitzonderingsprocedure

Hier kan u nog het artikel uit de GVA lezen