19-06-2018

Wanneer iemand komt aankloppen bij het OCMW voor dringende medische hulp, moet het OCMW eerst een zogenaamd behoeftigheidsonderzoek laten uitvoeren. In 2015 al stelde het Federaal Kenniscentrum voor Gezondheidszorg dat de toepassing hiervan varieert van OCMW tot OCMW. Het aantal weigeringen is zeer uiteenlopend, nl. tussen 2% en 26%. Dit kan niet de bedoeling zijn. Ik vroeg de minister welke stappen hij zou ondernomen om dit onderzoek overal volgens dezelfde standaarden te laten verlopen.

De behoeftigheid van mensen moet onderzocht worden op basis van dezelfde standaarden, onafhankelijk van waar je de aanvraag indient.

Bij het behoeftigheidsonderzoek spelen verschillende elementen een rol, afhankelijk van de concrete situatie van de aanvrager. Een standaardisering van het onderzoek is niet mogelijk, noch wenselijk, aldus de minister. Er moet echter wel aan een aantal minimumvoorwaarden vooldaan worden. de inspectiedienst van de POD Maatschappelijke Integratie gaat tijdens zijn controles na of de OCMW's deze minimumvoorwaarden naleven. Is dit niet het geval, dan moet het OCMW gewezen worden op haar verantwoordelijkheid. Hier bestaat ook de mogelijkheid tot sanctie, als het OCMW het sociaal onderzoek met betrekking tot de medische kosten niet of gebrekkig heeft uitgevoerd.

Lees hier mijn vraag en het antwoord.