10-10-2013

Vorige week donderdag overleed Wilfried Martens op 77-jarige leeftijd.  Ik zal mij Wilfried altijd herinneren als een enorm plichtsbewuste, lieve en warme man. Een man die nooit zijn idealen verloochende, maar ook wist dat men enkel met een compromis vooruit kan. Europa, België en Vlaanderen verliezen met zijn heengaan een “grote meneer”.  

Wilfried was veel meer dan de premier van maar liefst negen opeenvolgende regeringen die het unitaire België definitief omvormde tot het federale België, dat we de dag van vandaag kennen. Ook in de aanloop van zijn premierschap was het talent van Wilfried al overduidelijk aanwezig. Hij bouwde dan ook al snel een indrukwekkende carrière uit, die meer dan 50 jaar politieke geschiedenis omspant.

De eerste signalen waren er al vroeg. Martens maakte deel uit van het zogenaamde ‘wonderbureau’ van de CVP-Jongeren in de jaren ’60. Samen met o.a. Miet Smet en Jean-Luc Dehaene gingen ze onversaagd in tegen de gevestigde partijorde.

Na zijn passage bij de jongeren, werd Wilfried meteen voorzitter van de toenmalige CVP. Hij zou de partij leiden van 1972 tot 1979.  Eind ’73 zorgde hij er ook voor dat de werkgroep die zich inzette voor vrouwenrechten onder leiding van Miet Smet, erkent werd als partijgeleding. Vrouw en Maatschappij werd geborenf.  Als overtuigd federalist is hij een groot pleitbezorger van sterke autonomie voor Vlaanderen. De staatshervorming zal ook tijdens zijn premierschap een rode draad blijven. Martens was de drijvende kracht achter de staatshervormingen van 1980 en 1988.

Wilfried zal bij een groot deel van de Vlamingen onlosmakelijk verbonden blijven met dat premierschap. Als langst zetelende eerste minister van de moderne geschiedenis, zou hij in totaal 9 Belgische regeringen leiden. Het zijn regeringen die het sociaal-economische herstel inzetten na de zware economische crisis van de jaren ‘70.

Na zijn afscheid als premier in 1992 bouwde Wilfried een indrukwekkende Europese carrière uit. Als voorzitter bouwde hij de Europese Volkspartij uit tot grootste fractie in het Europees Parlement. Zowel de Europese president Herman Van Rompuy als de voorzitter van de Europese Commissie Herman Barosso, behoren tot de EVP.

Ook in de vaderlandse politiek bleven de capaciteiten van Wilfried als premier gewaardeerd. In 2008 en 2009 kreeg hij twee keer een Koninklijke opdracht om de overgang naar een nieuwe regering in goede banen te leiden. Een opdracht die hij twee keer met succes afrondde.

Maar meer nog dan zijn indrukwekkende carrière zal zijn engagement ons bijblijven. Een engagement dat inspireerde en anderen aanzette tot actie en inspireerde.  

Ik heb de kans gehad om Wilfried Martens en Miet Smet ook op persoonlijk vlak beter te leren kennen.  Daar leerde ik de mens achter de politicus kennen. Wilfied was een lieve en fijne man.  Veel sterkte aan zijn dierbare echtgenote Miet Smet, zijn kinderen en familie.