06-03-2015

In de commissie Volksgezondheid vroeg ik de minister van Volksgezondheid naar de richtlijnen voor artsen en maatregelen in de sector om partnergeweld in de toekomst vaker preventief aan te pakken.

Recent werden in de media de cijfers rond partnergeweld uit 2013 bekend gemaakt. Het gaat om zeer hoge aantallen, die vaak slechts het topje van de ijsberg zijn. In 2013 zouden maar liefst 162 dodelijke slachtoffers gevallen zijn door partnergeweld. Mannen en vrouwen. In absolute cijfers werden dat jaar 39 746 meldingen gedaan van partnergeweld. Negen op de tien slachtoffers bleken vrouwen te zijn. Maar vele vrouwen durven nog steeds geen klacht in te dienen of vinden de weg naar aangifte niet.

Al verschillende jaren wordt ingezet op informatieverspreiding, sensibilisering via affiches en folders en opleidingen van artsen en ziekenhuispersoneel, aldus de minister. Ook de twee wetenschappelijke verenigingen voor huisartsen in ons land hebben al aanbevelingen gedaan voor een goede praktijkvoering. De problematiek werd bovendien al meegenomen in de draft van het meerjarig nationaal actieplan 2015 - 2019 ter bestrijding van partnergeweld en intrafamiliaal geweld, waarvan de voorbereidingen gestart zijn.

Ik blijf er op drukken om de in het verleden genomen initiatieven te versterken, om zo de aangiftebereidheid te laten stijgen.

 

Lees hier mijn vraag in de commissie en het antwoord van de minister (p.14-15).