12-03-2015

Ik heb minister van Binnenlandse Zaken Jambon tijdens de plenaire vergadering in de Kamer op het hart gedrukt dat de aandacht voor de strijd tegen intrafamiliaal geweld niet mag verslappen. Het is een probleem dat niet zomaar onder de mat mag geveegd worden. De hoge cijfers van slachtoffers zijn nog maar het topje van de ijsberg.

Recent werden in de media de cijfers over partnergeweld uit 2013 bekend gemaakt. Het gaat om zeer hoge aantallen, die vaak slechts het topje van de ijsberg zijn. In 2013 zouden maar liefst 162 dodelijke slachtoffers gevallen zijn door partnergeweld, mannen en vrouwen. Dat zijn er 3 per week. En dagelijks zijn er 109 meldingen van partnergeweld.  Negen op de tien slachtoffers bleken vrouwen te zijn. Maar vele vrouwen durven nog steeds geen klacht in te dienen of vinden de weg naar aangifte niet.

Volgens Nahima Lanjri wordt intrafamiliaal geweld door politie als minder prioritair beschouwd. Zowel in Wallonië als in Vlaanderen daalt de aandacht hiervoor in de nieuwe zonale veiligheidsplannen, dit terwijl er dagelijks slachtoffers en zelfs heel wat doden zijn. Zij ondervroeg de minister hierover tijdens het vragenuurtje in de Kamer.

In zijn antwoord bevestigde minister van Binnenlandse Zaken Jambon dat in het regeerakkoord de bestrijding van intrafamiliaal geweld als prioritair beschouwd wordt. Daarom zal in het nationaal veiligheidsplan hieraan voldoende aandacht geschonken worden. De lokale politiezones waar deze problematiek als prioriteit behandeld werd, hebben dit ondertussen ook opgenomen in hun gewone werking. In de politieopleiding zijn modules voorzien die specifiek betrekking hebben op de begeleiding van slachtoffers van geweld tegen vrouwen en intrafamiliaal geweld. De dienst slachtofferbejegening zal in de toekomst zeker niet afgebouwd worden.

Nahima Lanjri: “Ik ben tevreden dat de minister de ernst van de situatie inziet en hieraan de nodige aandacht zal geven in het nationaal veiligheidsplan. Maar de cijfers zijn te alarmerend om gewoon maar verder te doen. Neen, we moeten nu versterkt inzetten op de sensibilisering van onze politiediensten, parketten en hulpverlening. Het is een probleem dat niet zomaar onder de mat mag geveegd worden.”

 

Lees mijn vraag in de plenaire vergadering van donderdag 12 maart (p.23-25).