De extra covid-19 toeslag wordt minder gebruikt dan verwacht. De regering berekende dat 126 000 kinderen in aanmerking zouden komen, er zijn echter nog maar 6 500 tegemoetkomingen uitbetaald. Dat wil zeggen dat heel wat gezinnen met kinderen die recht hebben op de Vlaamse gezinsbijslagen en hier ook een extraatje kunnen krijgen tijdens de coronacrisis, deze toeslag nog niet hebben aangevraagd.

Het extraatje is voor gezinnen die kunnen aantonen dat hun inkomen in vergelijking met januari of februari minstens 10 procent is gedaald in maart, april, mei of juni én onder de inkomensgrens van 2.213 euro zit (bruto belastbaar inkomen). Ze moeten 1 maand inkomensdaling kunnen aantonen. Ze krijgen eenmalig 120 euro per kind, uitbetaald in drie maandelijkse schijven. 

“Het is belangrijk dat kwetsbare gezinnen deze toeslag aanvragen, ze hebben er recht op. Deze boodschap moet verspreid worden, vaak kennen mensen hun rechten niet.” Nahima Lanjri

Vlaams Minsister van Welzijn Wouter Beke roept dan ook gezinnen op om de toeslag alsnog aan te vragen. De overheid kan het extra kindergeld niet automatisch betalen omdat ze geen zicht heeft op het inkomensverlies. Wie er recht op meent te hebben, kan de toeslag aanvragen bij de uitbetaler van het Groeipakket. Daar is nog tijd voor tot en met 31 oktober. Bij de aanvraag moeten ze bewijsstukken sturen die het inkomensverlies aantonen. Dat kunnen bijvoorbeeld loonfiches zijn, attesten van uitkeringen, of een verklaring van de boekhouder. De regering trok 15 miljoen euro uit voor de maatregel. Daar is op goed twee maanden tijd nog maar zo'n 800.000 euro van uitgedeeld.

28-08-2020