De vreselijke oorlog in Oekraïne laat niemand onberoerd. Miljoenen volwassenen en kinderen zijn op de vlucht op zoek een veilig onderkomen. Heel wat mensen zitten ook vast in Oekraïne en proberen zich te verschuilen en te verdedigen. Ons land zal naar schatting een paar 100.000 vluchtelingen proberen op te vangen. Dit is een grote uitdaging en elke hulp is welkom. Niet iedereen heeft een extra kamer of bed om vluchtelingen op te vangen maar er zijn ook heel wat andere manieren waarop jij kan helpen. 

Hoe kan jij helpen?

Financiële steun

Wilt u een gift of financiële bijdrage doen voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne? Dat kan op verschillende manieren. Zo kan u een gift doen aan 12 12, een consortium dat zeven humanitaire organisaties (Unicef, Rode Kruis, Oxfam, Plan International, Caritas, Handicap International, Medecins du monde) verenigt die hun fondsenwervingsinspanningen in België coördineren tijdens ernstige crisissen. U kan een online gift doen of via overschrijving op het rekeningnummer BE19 0000 0000 1212.

Met deze fondsen zullen hulpprogramma’s opgezet worden op het vlak van dringende gezondheidszorg, voeding, watervoorziening, hygiëne, onderwijs, psychosociale begeleiding en bescherming. De middelen worden gebruikt om humanitaire operaties te financieren in Oekraïne en in de omliggende buurlanden die geconfronteerd worden met veel vluchtelingen uit Oekraïne.

Ook de Koning Boudewijnstichting heeft twee schenkerskringen opgericht naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. Het gaat om volgende initiatieven: 

 • Help mensen in Oekraïne’ wil giften inzamelen voor drie plaatselijke non-profitorganisaties: Caritas Oekraïne, People in need en het Oekraïense Rode Kruis. Deze organisaties bieden voedsel, onderdak en medische hulp aan kwetsbare mensen en gemeenschappen in heel Oekraïne. Klik hier om een donatie te doen.
 • ‘Help Oekraïners in België’ heeft tot doel giften in te zamelen voor de opvang en integratie van Oekraïense vluchtelingen die in België aankomen en verblijven. Klik hier om een donatie te doen.

 

#Plekvrij – opvang van vluchtelingen

Heb jij een kamer vrij om een of meerdere vluchtelingen uit Oekraine op te vangen? Neem dan contact op met je gemeente. Check hiervoor zeker de website van jouw gemeente waarop meestel meer gedetailleerde informatie staat. Beschrijf duidelijk hoeveel plaatsen je vrij hebt en om welke soort accommodatie (bijvoorbeeld een slaapkamer, een kot, en dergelijke meer) het precies gaat. Vermeld ook zeker jouw contactgegevens en adres.

De gemeente zal deze info centraliseren en bezorgen aan het Nationaal Crisiscentrum. De gemeenten zijn zich nog volop aan het organiseren om dit alles in goede banen te leiden, dus wees geduldig als je de gemeente contacteert om een plek aan te bieden.

Lees er hier meer over.

Hulpgoederen 

Wil je graag hulpgoederen en noodzakelijke spullen doneren voor de Oekraïense bevolking? Dat kan in Paleis 11 van Brussels Expo aan de Heizel (Avenue Miramar, 1020 Brussel, ingang 1D). De benodigde goederen worden daar verzameld en via vrachtwagens naar Oekraïne gebracht. Paleis 11 blijft zeker tot het einde van de maand open als inzamelpunt, van 8 uur ‘s morgens tot 8 uur 's avonds, 7 dagen op 7.

Welke goederen worden aanvaard?

 • Geneeskunde & Eerstehulpmiddelen
 • Houdbaar voedsel
 • Koffie & Thee
 • Frisdank, water, melk
 • Dierenvoeding
 • Hygiëneproducten
 • Babyproducten zoals luiers en melkpoeder
 • Kleine elektronica zoals powerbanks, zaklampen en batterijen
 • Dekens & slaapzakken

De organisatoren vragen om de goederen te sorteren per categorie en hier aparte pakketten van te maken. Meer informatie over de inzamelactie kan u hier vinden.

Neem zeker ook contact op met uw gemeente om meer te weten te komen over lokale initiatieven.

Maar wat met andere vluchtelingen die zijn gevlucht naar België?

Niet alleen Oekrainse burgers die vluchten voor de oorlog verdienen onze steun. Ook andere burgers die op de vlucht zijn voor oorlog, politieke vervolging, enzoverder kunnen op solidariteit rekenen. Benieuwd wat jij voor deze vluchtelingen kan doen? Orbit vzw maakte een mooi overzicht van wat jjij als individu kan betekenen voor vluchtelingen en asielzoekers.

Via Vluchtelingenwerk vzw is het ook mogelijk om hulpgoederen zoals kleding, schoenen maar ook slaapzakken, slaapmatjes, dekens, rugzakken, gsm’s en Lyca Mobile herlaadkaarten (prepaid) te doneren. Kom er hier meer over te weten. Daarnaast kan je je ook inzetten als vrijwilliger voor deze organisatie of een financiële gift doen.