Orgaandonatie redt levens. Vandaag wachten zo’n 1300 patiënten op een donororgaan. Daarnaast is het één van de mooiste vormen van solidariteit, omdat je zo ook na je dood anderen kan helpen een mooie toekomst uit te bouwen in een gezond lichaam.

De huidige transplantatiewet bepaalt dat elke Belg in principe orgaandonor is na zijn overlijden, behalve wanneer we dat expliciet weigeren. Die weigering moet dan ook vooraf geregistreerd staan. De meeste mensen hebben niets geregistreerd, geen weigering en geen expliciete toestemming. In de praktijk vraagt de arts nu bij een overlijden aan de familieleden of er sprake kan zijn van orgaandonatie. Vlak na een overlijden zijn familieleden vaak te emotioneel om hier een beslissing over te nemen. 

Het is daarom belangrijk dat mensen die zich graag uitdrukkelijk willen registreren als donor, dat ook makkelijk kunnen doen. Tot begin dit jaar kon je enkel in het gemeentehuis terecht, vanaf 1 juli kan dit ook online via het e-healthplatform of bij de huisarts. Zo voorkom je dat je familie na je overlijden nog vragen krijgen in verband met orgaandonatie én kan je tot wel 8 patiënten helpen door jouw organen te schenken.

26-06-2020