Voor heel wat ziektes kan je je gratis laten vaccineren dankzij het basisvaccinatieschema van de Vlaamse overheid. Dat is goed nieuws, want op die manier stimuleren we groepsimmuniteit voor bepaalde ziektes. Dankzij vaccinatie beschermen we onszelf en de mensen van wie we houden in onze omgeving.

 De Vlaamse overheid werkte een basisvaccinatieschema uit. Dat schema omvat 12 vaccineerbare infectieziekten waartegen kinderen best ingeënt zijn voor een optimale bescherming. Voor kinderen kan het vaccineren gebeuren via Kind en Gezin of de Centra voor Leerlingenbegeleiding, die het voor jou online bestellen. Zo moet je niet met een voorschrift naar de apotheek maar krijg je ze gratis. Je betaalt enkel de consultatie bij de huisarts, kinderarts of gynaecoloog.

Ook voor adolescenten en volwassenen voert Vlaanderen een vaccinatiebeleid. Sommige vaccins zijn gratis, in dat geval betaal je enkel de consultatie bij de huisarts of gynaecoloog. Wanneer een gratis vaccin toegediend wordt door de arbeidsgeneesheer op het werk, betaal je niets.

Lees hier meer. 

13-06-2020