2/08/2021 - Vanaf 1 augustus kan je je consumptiecheques en coronapremies in bijna alle winkels en bij heel wat dienstverleners besteden. Ook werd de geldigheidsduur van alle consumptiecheques en coronapremies verlengd tot eind 2022. De regering besliste om consumptiecheques flexibeler en gebruiksvriendelijker te maken. Ik ben tevreden dat de regering zo uitvoering geeft aan mijn aanbevelingen. 

Tot voor kort konden consumptiecheques enkel uitgegeven worden in de horeca, kleinhandelszaken en voor culturele evenementen. Handelaars die deze cheques wilden aanvaarden moesten immers aan een reeks stricte voorwaarden voldoen. Vele winkeliers konden de cheques niet aanvaarden wegens de complexe voorwaarden, anderen weigerden cheques door de hoge kosten die verbonden waren aan de papieren cheques. Houders van cheques liepen daardoor van het kastje naar de muur. Ook de informatie online was onduidelijk. Daardoor haakten velen af en lagen talloze cheques stof te vergaren in de kast.

Vanaf 1 augustus kan je voortaan in alle niet-voedingswinkels terecht met je cheques en ook bij heel wat dienstverleners zoals bioscopen, kappers, openbare zwembaden, schoonheidssalons enzoverder. Online aankopen doen kan niet met consumptiecheques of coronapremies. Handelaars en dienstverleners zijn niet verplicht om consumptiecheques of coronapremies te aanvaarden. Op de website van de uitgevers (Sodexo, Edenred, Monizze) vind je een handig overzicht van de handelaars en dienstverleners waar je terecht kan met je cheques.

Onder meer het zorgpersoneel ontving consumptiecheques van de overheid als dank voor hun inspanningen tijdens de coronacrisis. Daarnaast kunnen bepaalde werkgevers in het kader van het loonakkoord ook nieuwe cheques, de coronapremies, uitreiken aan hun werknemers. Deze zijn bedoeld voor bedrijven en sectoren die het goed gedaan hebben tijdens de coronacrisis.