Roken is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ook voor de gezondheid van de mensen rondom je. Denk je aan stoppen? Dan kan je begeleiding zoeken bij een tabakoloog of kan je een cursus volgen. Vlaanderen geeft daar een financiële tussenkomst voor. Of je kan rookstopmedicatie nemen.

 

Rookstopbegeleiding

Kom je in aanmerking voor rookstopbegeleiding?

Ja, als je in Vlaanderen woont, een tabakoloog raadpleegt die is opgenomen in de lijst op tabakologen.be of een cursus volgt. Via vlaanderenstoptmetroken.be kan je kijken of er een cursus doorgaat in je buurt.

 

Hoe werkt dat?

Jaarlijks heb je recht op 4 uur individuele of 12 uur groepsbegeleiding. Hoeveel je precies moet bepalen hangt af van de soort begeleiding en of je een verhoogde tegemoetkoming krijgt of niet. Krijg je geen verhoogde tegemoetkoming? Dan betaal je maximaal 30 euro per uur voor individuele begeleiding of 4 euro per uur voor een groepscursus. Krijg je wel een verhoogde tegemoetkoming? Dan betaal je maximaal 4 euro per uur voor individuele begeleiding en 2 euro voor begeleiding in groep.

 

Rookstopmedicatie

Je kan ook rookstopmedicatie nemen. De terugbetaling voor een starterspakket daarvoor bedraagt 14,7 euro (of 9,7 euro voor mensen die een verhoogde tegemoetkoming krijgen).

 

Lees hier meer over rookstopbegeleiding.