De winter staat voor de deur. De temperaturen dalen en de wegen worden gladder en gevaarlijker. De strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) rukken met regelmaat uit om de gladheid op de wegen te bestrijden. Met 7 000 kilometer aan gewest-en snelwegen en 7 700 km aan fietspaden kan het AWV wel wat hulp gebruiken! Via de App van het KMI kan je snel en eenvoudig de strooidiensten verwittigen bij gladde wegen.

De coördinatoren van AWV kunnen namelijk onmogelijk op alle wegen tegelijk zijn om de staat van de wegen te analyseren. 6 miljoen extra paar ogen komen dan ook als geroepen. Via de App van het KMI kan je met een druk op de knop aangeven waar de wegen er gevaarlijk glad bijliggen. Zo krijgen de strooidiensten een goed overzicht van de kritieke plaatsen. Hoe meer mensen deze meldingen doen, hoe sneller de diensten in actie kunnen schieten.

Het AWV baseert haar strooi beslissingen op de weersvoorspellingen van het KMI en haar eigen gladheidsmeetsysteem dat bestaat uit meerdere parameters zoals sensoren die de temperatuur van het wegdek meten. Door de waarnemingen van weggebruikers komt er nog een extra parameter bij. De meldingen van weggebruikers kunnen het verschil maken bij onverwachte, kritieke situaties van weggladheid en bij hevige sneeuwval.

Wil je graag helpen om de wegen veiliger te maken deze winter? Download dan de gratis KMI-App op je smartphone en deel je waarnemingen.

4-12-2020