Als particulier of zelfstandige kan je nog tot 31 augustus 2024 een belastingvermindering krijgen voor de aankoop en plaatsing van een laadpaal.

Vanaf 1 januari 2023 krijg je een fiscaal voordeel als particulier of zelfstandige van 30%. Vanaf 1 januari 2024 zakt dit naar 15%. Het bedrag waarop men een belastingvermindering kan krijgen is 1500 euro voor een gewone, intelligente laadpaal. Voor een bidirectionele laadpaal is het bedrag waarvoor men belastingvermindering kan krijgen, 8.000 euro per laadstation en per belastingplichtige. Zo’n bidirectionele laadpaal is in essentie een laadpaal die overtollige elektriciteit uit het elektrisch voertuig (auto) kan halen zodat je dit voor andere zaken kan gebruiken, zoals bijvoorbeeld je wasmachine.

Verder kan men als onderneming rekenen op een verhoogde kostenaftrek tot 31 augustus 2024 als men investeert in een publiek toegankelijk en intelligent laadstation. Voor die investeringen geldt een aftrekpercentage van 200% tot 31 maart 2023 en een investeringsaftrek van 8%. Ook geldt er een verhoogde investeringsaftrek van 35% voor laadinfrastructuur met betrekking tot koolstofemissievrije vrachtwagens.

Pas wel op, om recht te hebben op het fiscale voordeel of de kostenaftrek, moet het laadstation wel aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moet het voor particulieren in de onmiddellijke nabijheid van de woning geplaatst worden. Daarnaast moet het een intelligent laadstation zijn dat goedgekeurd is geworden door een erkend keuringsorganisme. Tot slot mag er enkel groen stroom gebruikt worden.

Meer info vindt u hier en hier.

Hier vindt u meer informatie over het opladen van uw elektrische wagen.