Hebt u al wel eens een discussie gehad met de mede-eigenaars in uw appartementsgebouw? Het zou wel eens kunnen, want verschillende eigenaars hebben verschillende belangen: iemand die zelf in zijn appartement woont zal de muren bijvoorbeeld wel willen isoleren, terwijl een eigenaar die het appartement verhuurt die kosten misschien niet zal willen maken. Vanaf 1 januari 2019 is er echter een nieuwe wet van minister Koen Geens van kracht die een antwoord zal bieden op deze discussies.

Meer dan 27% van alle gebouwen in Vlaanderen dateren van voor 1946. Dat betekent waarschijnlijk dat er regelmatig iets moet vervangen of vernieuwd worden in het gebouw, omdat het veroudert of versleten is. Renovatie wordt dus steeds belangrijker. Maar in appartementsgebouwen met verschillende eigenaars kan dit wel eens voor discussies en problemen zorgen.

In de nieuwe wetgeving wordt de 3/4demeerderheid versoepelt naar een 2/3demeerderheid om de besluitvorming bij belangrijke werken flexibeler te maken. Zo kan een kleine groep mede-eigenaars een renovatie niet meer tegenhouden. Om ervoor te zorgen dat mede-eigenaars bij een renovatie niet plots een groot bedrag op tafel moeten leggen komt er nu ook een verplichte bijdrage in het reservefonds. Hierdoor wordt er gespaard voor grote kosten.

Op deze manier hopen we discussies op te lossen en samenwonen nog aangenamer te maken voor iedereen.

Lees hier meer.