Reis je binnenkort met je kind naar het buitenland en ben je gescheiden? Corona is niet het enige waar beter rekening mee gehouden wordt. Om misverstanden tussen de gescheiden ouders te vermijden is het goed om het eenvoudige formulier van Child Focus in te vullen.

Child Focus krijgt jaarlijks zo’n 230 meldingen van internationale kinderontvoeringen. Het aantal dossiers piekt elk jaar tijdens de zomervakantie. Het gaat vaak om gescheiden ouders die een ontvoering vrezen tijdens de verlofperiode door de ex-partner. Deze stressvolle situaties zijn beter te voorkomen dan te genezen. Gescheiden ouders staan vaak niet stil bij het mogelijke misverstand. Het voelt namelijk als heel normaal aan om als ouder met je kind in de zomer op reis te gaan. In de situatie van een scheiding is het beter om op voorhand afspraken te maken, zodat beide ouders de intenties kennen.

Om dit makkelijker te maken lanceerde Child Focus een formulier ‘Toestemming om te reizen’, en dit in samenwerking met haar voornaamste partner, de FOD Justitie.

Bij de lancering van het formulier was Minister van Justitie Koen Geens tevreden over het initiatief: “Helaas blijft het aantal dossiers kinderontvoering door ouders al enkele jaren stabiel. Ik zou dat cijfer graag zien dalen. Bij dit soort pijnlijke situaties zijn er alleen maar mensen die hun kind moeten missen en ervan vervreemden. Ook voor het kind is dit bijzonder traumatisch. De preventiegids van Child Focus moet duiden op mogelijke gevaarlijke situaties. Als het dan toch fout loopt garandeert de FOD justitie dat ze alles doet om de internationale rechtsregels te doen gelden. Wij blijven daar op toezien en manen landen aan de verdragen die bestaan toe te passen.”

Hoewel in ons land ouderlijke toestemming niet verplicht is, bestaan er dus wel standaardformulieren zoals deze van Child Focus. Een document ouderlijke toestemming kan op vakantie veel tijdverlies en dure telefoontjes vermijden. Er zijn er ook die je bij de gemeente kan invullen en de handtekening voor echt laten verklaren. Dat kan bijvoorbeeld ook met een zelfgeschreven brief. 

Hier kan je het formulier van Child Focus vinden.

24-07-2020