Er is een gratis telefoonnummer in het leven geroepen waar zelfstandigen terechtkunnen die het psychologisch zwaar hebben als gevolg van de coronacrisis. Ze zullen er doorverwezen worden naar de juiste hulpverleners. Dit initiatief neemt de federale overheid.

Belga

Ondanks de steunmaatregelen voor de zelfstandigen en de kmo-sector die de verschillende overheden de voorbije maanden namen, hebben velen het erg zwaar. Vaak kunnen ze financieel maar moeilijk rondkomen. Dit stelt hen bloot aan een risico op burn-out, depressie of zelfs zelfmoord. Daarom voorziet de federale overheid een noodnummer om zelfstandigen in psychologische moeilijkheden naar de juiste diensten te verwijzen.

Preventieve gezondheidszorg is een bevoegdheid van de deelstaten, maar de telefonische hulpverlening is net bedoeld om de zelfstandigen in nood naar de juist organisaties op het terrein door te verwijzen, in functie van hun woonplaats en hun specifieke noden.

Het gratis nummer 0800 20 118 is bereikbaar van maandag tot vrijdag, telkens van 8.30 uur tot 12 uur en van 13 uur tot 16 uur. Op de website van het RSVZ kan ook een overzicht teruggevonden worden van de verschillende maatregelen rond het sociaal statuut van zelfstandigen in het kader van de coronacrisis. Wie vragen heeft over die maatregelen, kan ook terecht op het nummer 0800 12 018.

02-10-2020