Als je jonger dan 18 jaar bent en een handicap hebt krijg je een zorgtoeslag als extra steun. Maar vanaf 18 jaar heb je de keuze tussen die toeslag of een federale uitkering - met opnieuw een medisch onderzoek. Dat dubbele onderzoek is onnodig en dubbel werk, daarom stel ik een wetswijziging voor.
Word je binnenkort 18 jaar en heb je een handicap, dan staan jij en je ouders voor een belangrijke keuze. Blijf je gebruik maken van de zorgtoeslag voor kinderen en jongeren tot 21 jaar of stap je over naar een tegemoetkoming waar je vanaf je 18de recht op hebt? Alsof deze keuze nog niet moeilijk genoeg is zal je bij een overstap naar een tegemoetkoming opnieuw een medisch onderzoek moeten ondergaan. Hier wil ik met mijn wetsvoorstel verandering in brengen.
Met de zesde staatshervorming werd de bevoegdheid voor de zorgtoeslag overgedragen aan de gemeenschappen, de federale wetgeving inzake kinderbijslag blijft echter van kracht in de deelentiteiten. Het wetsvoorstel dat ik nu opnieuw indiende heeft tot doel in de federale wetgeving een basis vast te leggen om ervoor te zorgen dat vaststellingen van de deelentiteiten kunnen worden gebruikt op federaal niveau om mensen niet tweemaal te dwingen een medisch onderzoek te ondergaan.
Het onderzoek dat is gedaan voor de zorgtoeslag moet ook gebruikt kunnen worden om vast te stellen of je al dan niet recht hebt op een tegemoetkoming vanaf je 18de, zo vermijden we dat hetzelfde onderzoek twee keer wordt uitgevoerd.
Meer info vind je op www.handicap.belgium.be/nl/tegemoetkomingen