Je bent jonger dan 50 jaar en je verliest je partner? Dan moet je automatisch een tijdelijke uitkering krijgen

Publicatiedatum

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

Helaas verliezen heel wat mensen hun partner, ook soms mensen jonger dan 50. Naast een emotioneel verlies, betekent dit ook vaak een financieel verlies. Deze personen hebben recht op een overgangsuitkering, maar vaak weten ze dit niet. Het gaat toch om een aanzienlijk bedrag van gemiddeld 1.553 euro/ maand. Ik wil ervoor zorgen dat ze dit voortaan automatisch krijgen.

De overgangsuitkering is een tijdelijke uitkering voor mensen die hun partner verloren maar nog niet de minimumleeftijd (50 jaar) bereikt hebben om het overlevingspensioen te krijgen. Wie de overgangsuitkering niet opvraagt, loopt veel ondersteuning mis. Uit cijfers blijkt helaas dat veel te veel mensen die uitkering vandaag niet aanvragen. Bovendien worden 9 op 10 uitkeringen opgevraagd door vrouwen, wat niet strookt met de realiteit.

Ik vind dat we er absoluut voor moeten zorgen dat iedereen die recht heeft op een uitkering die ook gewoon automatisch  krijgt. Het gaat hier om een aanzienlijke steun voor wie er plots alleen voor staat. De gemiddelde overgangsuitkering was in 2022 1.553 euro bruto per maand. 

Dat veel mensen de uitkering niet opnemen is volgens mij in de eerste plaats omdat ze niet weten dat deze vergoeding bestaat. Een automatische toekenning van de uitkering zou dit probleem oplossen, maar dat is volgens minister Lalieux onhaalbaar met de huidige beschikbare middelen. Daarom pleit ik er alvast voor om rechthebbenden individueel aan te schrijven, elektronisch of via brief, in afwachting van een automatische toekenning.

De overheid beschikt over alle gegevens om een automatische toekenning mogelijk te maken. Ze weet wie overlijdt en wie gehuwd was, en ook of die persoon jonger dan 50 jaar was. Door een kruising van gegevens kunnen wij perfect die doelgroep aanschrijven en hen informeren over het feit dat zij recht hebben op een overgangsuitkering. Dat is een stap die ik nu wil kunnen zetten, in afwachting van een volledig automatische toekenning. Het is belangrijk dat iedereen die recht heeft op een uitkering, die ook krijgt.

We ontzeggen nu veel weduwe en weduwnaren van jonger dan 50 jaar waarop ze recht hebben.

 

Luister naar een fragment uit mijn interview met radio 1.

Bekijk mijn video met meer uitleg over de automatische toekenning van de overgangsuitkering.

Lees mijn artikel  hierover in De Zondag.

Lees op pagina 5 mijn tussenkomst in de commissie sociale zaken.

Lees hier en hier meer over mijn vorige voorstellen rond de overgangsuitkering.

Meer info nodig? Check de site van de Federale Pensioendienst.

Nieuws

Nahima op de klapstoel - uw welzijn

Voor u ga ik op de klapstoel zitten. Om het te hebben over 3 zaken die echt belangrijk zijn: Uw werk, Uw welzijn en Uw inkomen
Vandaag is het de beurt aan welzijn.

Nahima op de klapstoel - uw inkomen

Ik ga voor drie verkiezingsthema's die echt belangrijk zijn: Uw werk, Uw welzijn en Uw inkomen. We trappen de spits af met uw inkomen.

Nahima op de klapstoel

Nahima WIE?
Nahima LANJRI!