Stadswachters kunnen binnenkort ook parkeerkaarten handicap controleren

13-10-2017

13-10-2017

Sinds oktober 2016 worden nieuwe parkeerkaarten voor personen met een beperking uitgereikt, voorzien van een QR-code. Vanaf dit jaar zal de politie met een smartphone de QR-codes kunnen scannen om de geldigheid van de parkeerkaarten na te gaan. Op die manier kan men vervallen kaarten voor een stuk uit circulatie halen, maar ook misbruik of fraude van een geldige kaart door de verkeerde persoon aanpakken.

In heel wat steden, zoals Antwerpen, kunnen gemeenschapswachten en personeel van autonome gemeentelijke parkeerbedrijven sinds de invoering van de GAS-wetgeving ook parkeerovertredingen vaststellen. De minister werkt nu op mijn vraag aan een wetswijziging waarna gemeenschapswachten-vaststellers, zoals de mannen en vrouwen van Mobiliteit en Parkeren Antwerpen (het vroegere GAPA), ook de geldigheid van de parkeerkaarten voor personen met een erkende handicap zouden kunnen controleren. Tot nu toe was dit nog niet mogelijk en kon enkel de politie dit controleren. De stadswachters zouden eerst nog een basiscursus van 48 moeten volgen over de wetgeving.

Lees hier mijn vraag en het antwoord van de minister.

Ik volg deze problematiek al langer op. Hier kan je er nog meer over lezen: http://nahima.be/nl/wil-je-mijn-parkeerplaats-neem-dan-ook-mijn-handicap?utm_source=Nieuwsbrief+3+februari+2017&utm_campaign=nieuwsbrief+-+februari+2017&utm_medium=email

Pers

De Morgen, 13/10/2017, "Jambon wil meer macht voor stadswacht" (c)

Gazet van Antwerpen, 14/10/2017, "Parkeerwachter mag misbruik gehandicaptenkaart beboeten" (c)

Het Nieuwsblad, 14/10/2017, "Ze gebruiken kaart van overleden oma" (c)