Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V) wil uitgiftebedrijven van maaltijd- en ecocheques zoals Sodexo, Edenred en Monizze verplichten om de bedragen van ongebruikte cheques aan de Federatie van Voedselbanken te schenken. Zij diende hierover een wetsvoorstel in. “De coronacrisis zorgt voor een scherpe stijging (10-15%) in het aantal hulpbehoevenden die bij de Voedselbank aankloppen. Tegelijk blijft jaarlijks zo’n 2.6 miljoen € aan maaltijd- en ecocheques onbenut. Laat ons die middelen aanwenden voor de meest kwetsbare mensen in onze samenleving,” aldus Lanjri.

Maaltijdcheques zijn vandaag het meest toegekende extralegaal voordeel in België. Ondanks de invoering van digitale cheques in 2014, blijft ieder jaar een klein deel van de tegoeden ongebruikt voor de vervaldatum. In 2018 ging het om 0.07% of 1.8 miljoen €. Het totaalbedrag aan ongebruikte ecocheques komt dan weer neer op 845.000 €. Deze bedragen kunnen niet teruggestort worden naar werkgever of -nemer en blijven bijgevolg vastzitten bij uitgiftebedrijven Endenred, Sodexo en Monizze.

Het CD&V-voorstel wil deze bedragen aan de voedselbanken schenken. “Het aantal mensen die aankloppen bij de Voedselbank neemt al jaar na jaar toe,” licht Lanjri toe. “Het uitbreken van de pandemie zorgt nog eens voor een scherpe stijging van 10-15% en lange wachtrijen bij de bedelingen. Maandelijks gaat het om 180.000 mensen. In het verleden heeft de Belgische Federatie van Voedselbanken al vaak te kampen gehad met tekorten. Laat de ongebruikte cheques daarom ten goede komen aan de meest kwetsbare mensen in de samenleving, in plaats van aan een privaat uitgiftebedrijf.”

Lanjri hoop dat haar voorstel snel behandeld kan worden in het parlement. “Laat ons de coronacrisis aangrijpen om onze solidariteit te tonen. Vele gezinnen verliezen fors aan inkomen en komen door de crisis in armoede terecht. De pakkende reportage over Dylan raakt ons allemaal. Het bewijst dat de volgende regering armoedebestrijding prioritair moet aanpakken. Deze schrijnende sociale situaties kunnen we als samenleving niet tolereren,” aldus de Antwerpse politica.

Lees hier het artikel in Trends. 

25-05-2020